today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Ο νέος ρόλος της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και το «καρφί» Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Η ενεργός συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη σύνοδο του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδος με αναβαθμισμένο ρόλο, στη συγκεκριμένη γεωπολιτική ζώνη, που είναι «προνομιακός» χώρος της Ρωσίας και της Τουρκίας, δύο αναθεωρητικών δυνάμεων με επιβλαβή ρόλο για την περιοχή. Ένα status quo που θέλουν να ανατρέψουν ΗΠΑ και Δύση.

Του Κώστα Πασίση

Υπό το πρίσμα αυτό, Ελλάδα και Γερμανία εργάζονται από κοινού για την ένταξη  της Αλβανίας, της FYROM, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, αλλά και του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρίαρχο θέμα στη σύνοδο του Βερολίνου, με «οικοδεσπότη» τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ήταν  το μεγάλο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, αλλά και η περιφερειακή ασφάλεια.

Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η παρουσία της Ελλάδας στη σύνοδο του Βερολίνου ήταν άκρως σημαντική με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά τη δεδομένη χρονική στιγμή στην ενεργειακή επάρκεια των προαναφερθέντων χωρών.

H συγκεκριμένη στάση της Ελλάδας και η στήριξη που προσφέρει αφήνει θετικό αποτύπωμα στη Γερμανία που βλέπει την Ελλάδα πλέον με άλλο μάτι.

Αυτό φάνηκε και από το θερμό καλωσόρισμα που επεφύλαξε ο Όλαφ Σολτς στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο είχε δεύτερο τετ-α-τετ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μέσα σε λίγες ημέρες.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Γερμανία έχει έλθει πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος.

Επιπλέον τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας και γεωπολιτικών συσχετισμών, ανέβηκαν ψηλά στη Γερμανική και Ελληνική ατζέντα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Αθήνα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη περιοχή και πρόθεση της είναι η διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, που αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα, που υποδαυλίζονται πολλάκις από τη Μόσχα, ενδεχομένως και από την Άγκυρα.

Και όπως επισημαίνεται η κυβέρνηση θα εργαστεί με ζήλο για τη συμφιλίωση των λαών της περιοχής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «μια κρίση ή μια ανάφλεξη από οποιαδήποτε αιτία σε κάποια χώρα της περιοχής εύκολα μπορεί να «περάσει» σε όλα τα Βαλκάνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα τους».

Η Ελλάδα δε θέλει στην αυλή της τέτοιου τύπου γεγονότα… και σήμερα ορισμένες χώρες όπως τα Σκόπια, αποτελούν περιοχή αστάθειας με αβέβαιο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά η χώρα μας, ως μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ και με ισχυρή οικονομία μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή και αυτή είναι μια ευκαιρία που η Κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο…

Στο περιθώριο της Συνόδου, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε τον τρόπο και «κάρφωσε» εκεί που πονάει περισσότερο την Τουρκία, η οποία  το τελευταίο διάστημα, απειλεί ευθέως με πόλεμο την Ελλάδα.

«Αν η Ελλάδα είχε 85% πληθωρισμό, θα άλλαζα κι εγώ θεματολογία», ανέφερε δηκτικά, εκνευρίζοντας προφανώς τον Ταγίπ Ερντογάν, που πουλάει ανθελληνισμό για να κερδίσει τις εκλογές και να γλιτώσει τα χειρότερα…

Προηγουμένως ο Έλληνας Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι δε θα μπει σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων, τονίζοντας ότι  προτιμά να συζητεί για τα θέματα της ελληνικής οικονομίας και τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.

Αναφορικά με τις εργασίες της Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του, ενώ επανέλαβε τη φιλοδοξία της Αθήνας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ο οποίος ενισχύεται και από τις υποδομές που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο ανάμεσα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Επέμεινε πως η απεξάρτηση των κρατών της Δυτικής Βαλκανικής από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι κρίσιμη και επανέλαβε ότι όλα τα κράτη της περιοχής αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ