today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ο Α.Μπλίνκεν εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία» για την αυξανόμενη ένταση στην Δυτική Όχθη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία» για «την αυξανόμενη ένταση» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες Πέμπτη το βράδυ με τον απερχόμενο Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ.

Ο Μπλίνκεν «δήλωσε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη, κυρίως για την αυξανόμενη ένταση, τη βία και την απώλεια ανθρώπινων ζωών –τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά– και υπογράμμισε την ανάγκη όλες οι πλευρές να εργαστούν άμεσα για την αποκλιμάκωση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη γνωρίζει την πιο αιματηρή περίοδο εδώ και χρόνια, την ώρα που στο Ισραήλ ετοιμάζεται να σχηματιστεί η πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας με πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μαζί με τους συμμάχους του κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Κνεσέτ έπειτα από την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση σε τέσσερα χρόνια.

Το παλαιστινιακό έδαφος είναι θέατρο σχεδόν καθημερινών επιδρομών του ισραηλινού στρατού, ενώ παρατηρείται αύξηση των συγκρούσεων και των επιθέσεων εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων. Χθες Πέμπτη οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και έναν φερόμενο δράστη αντιισραηλινής επίθεσης όπως και έναν ισλαμιστή μαχητή.

Ο Μπλίνκεν στη συνομιλία του με τον Λαπίντ «συνεχάρη το Ισραήλ για τις ελεύθερες και αμερόληπτες εκλογές που πραγματοποίησε και τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ