today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ζελένσκι: Δεν θα συμμετάσχουμε στην επερχόμενη σύνοδο G20 αν λάβει μέρος ο Πούτιν

Η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20 που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου στην Ινδονησία, εάν λάβει μέρος σε αυτήν ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η προσωπική μου θέση και αυτή της Ουκρανίας είναι ότι αν συμμετάσχει ο ηγέτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, (τότε) η Ουκρανία δεν θα λάβει μέρος», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσκεκλημένος από τον Ινδονήσιο πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο, δεν έχει ακόμη δηλώσει αν έχει αποφασίσει ή όχι να πάει αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι στο Μπαλί.

«Για να δούμε, απομένουν λίγες μέρες», συνέχισε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής από την Ινδονησία, παρόλο που η Ουκρανία δεν είναι μέλος της G20. Το Κίεβο δήλωνε μέχρι τώρα ότι θα συμμετείχε στη σύνοδο, τουλάχιστον διαδικτυακά.

Η Τζακάρτα από την πλευρά της δέχθηκε πίεση από τη Δύση να αποκλείσει τον Πούτιν από την σύνοδο μετά την ανακοίνωση τον Απρίλιο ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσκλήθηκε. Μέχρι σήμερα, η Ινδονησία τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι «δεν έχει καμία πρόθεση» να έχει μια διμερή συνάντηση σε αυτή τη σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ