today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

ΕΕ: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις τροφοδότησαν την όξυνση των επιθέσεων κατά της κυβερνοασφάλειας

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκάλεσαν αύξηση και επέκταση των επιθέσεων κατά της κυβερνοασφάλειας μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της ENISA, της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την κυβερνοσφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μελέτη της ENISA ακολουθεί τις ανησυχίες για τον ρόλο κρατικών παραγόντων και την αύξηση των απειλών προς κυβερνήσεις, εταιρείες και νευραλγικούς τομείς όπως ο ενεργειακός, ο μεταφορικός, ο τραπεζικός τομέας και ο ψηφιακός τομέας.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναφέρει ότι γεωπολιτικές καταστάσεις -ιδιαίτερα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – άλλαξαν τους όρους του παιγνιδιού κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους.

Η εκμετάλλευση των αδύναμων σημείων των λογισμικών στο χρονικό σημείο μηδέν που προηγείται της διόρθωσης των ελαττωμάτων από τους προγραμματιστές, καθώς και η διοχέτευση παραπληροφόρησης και deepfakes είχαν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση περισσότερο κακόβουλων και εκτεταμένων επιθέσεων με βλαπτικότερες συνέπειες, αναφέρεται στην έκθεση.

«Η σημερινή παγκόσμια συγκυρία προκαλεί αναπόφευκτα σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας. Το νέο πλαίσιο διαμορφώνεται από την αύξηση των απειλητικών παραγόντων», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής της ENISA Γιούχαν Λεπασάαρ.

Περί το 24% των επιθέσεων κατά της κυβερνοασφάλειας είχαν ως στόχο διοικητικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις, ενώ το 13% είχε ως στόχο παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε τον Μάιο για την ενίσχυση των κανόνων της κυβερνοασφάλειας για νευραλγικούς τομείς, σύμφωνα με τους οποίους οι εταιρείες οφείλουν να αποτιμούν τους κινδύνους, να ενημερώνουν τις αρχές και να λαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης των κινδύνων. Διαφορετικά, απειλούνται με πρόστιμα που φθάνουν το 2% του συνολικού κύκλου εργασιών τους.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ