today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Πως η Ελλάδα «περικυκλώνει» την Τουρκία διπλωματικά. Όλες οι κινήσεις

Μια παλιά στρατηγική των διεθνών σχέσεων, αυτή της περικύκλωσης, εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, με μια σειρά κινήσεων στη διπλωματική σκακιέρα, ως απάντηση στην υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και όχι μόνο…

Του Κώστα Πασίση

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πάντως, από το Ταλίν της Εσθονίας  άφησε ανοικτό έναν ασφαλή διάδρομο διέλευσης στην Τουρκία, τονίζοντας  ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.

Από κει και πέρα η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα επίχειρα της προκλητικότητας της, καθότι οι ΗΠΑ, οι παραδοσιακοί της φίλοι στην Ευρώπη (Γερμανία) λαμβάνουν διακριτές αποστάσεις από την Άγκυρα, ενώ την ίδια στάση τηρούν και οι όμορες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, με εξαίρεση τη …μισή Λιβύη.

Η κυβέρνηση «τρέχει» το σχέδιο  της διεθνοποίησης της τουρκικής επιθετικότητας σε όλα τα επίπεδα και η συστηματική δουλειά που έχει γίνει στο παρασκήνιο φαίνεται ότι αποδίδει απτά αποτελέσματα.

Μόλις χθες η Ευρώπη προειδοποίησε εκ νέου την Τουρκία να αλλάξει ρότα…

Σε «επιβολή πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ, σε περίπτωση νέων προκλητικών ενεργειών κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου που έχουν στόχο να βλάψουν τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της», αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του.

Στην ίδια απάντηση τονίζεται, επίσης, ότι «η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Ο Δένδιας στο Σαχέλ

Σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει στη «ξεχασμένη» Αφρική για την ελληνική διπλωματία, στο Νίγηρα σε μια χώρα της ζώνης του Σαχέλ.

Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών σηματοδοτεί την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει την παρουσία της στην Αφρική όπου η Τουρκία έχει αποκτήσει πολλά ερείσματα σε αυτές τις χώρες.

Ακόμη το Σαχέλ είναι μια χώρα που η Γαλλία θέλει να υπάρχει σταθερότητα και η Αθήνα, ως αξιόπιστος συνομιλητής μπορεί να διαδραματίσει ένα διαμεσολαβητικό ρόλο…

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται να στείλει  επιστολή στον ΟΗΕ ως απάντηση, στην  Τουρκία που επιμένει να θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών μας

Θα απαντήσουμε τεκμηριωμένα στην Τουρκία, αλλά σε χρόνο που θα επιλέξουμε εμείς, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τονίζει  ότι η κυβέρνηση της Λιβύης  δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή  είναι ένα ηχηρό ράπισμα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και  επί της ουσίας ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, γεγονός που προκάλεσε μέγα εκνευρισμό στην Άγκυρα και ικανοποίηση στην Αθήνα.

Και αυτή η απόφαση του ΟΗΕ δεν ήλθε τυχαία. Η  ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει την κατάλληλη προεργασία…

Τη σχεδόν …μαγική κίνηση στο  σκληρό διπλωματικό πόκερ, που είναι σε εξέλιξη, έκανε  η Αίγυπτος, η οποία ως η μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή  δίνει και το ρυθμό στη Μέση Ανατολή.

«Η Τουρκία δεν έχει απομακρύνει τα στρατεύματά της από τη Λιβύη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και «αυτό παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν γίνει στο παρελθόν γι’ αυτό και η Αίγυπτος διακόπτει κάθε επαφή με την Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και έχουν υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ η οποία πρωτοκολλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ