today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

ΝΑΤΟ: Αισιόδοξες Σουηδία και Φινλανδία για το “ναι” της Ουγγαρίας στην αίτηση ένταξης

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί ότι η Ουγγαρία θα επικυρώσει την αίτηση ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ αφού συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

«Είναι θετικό που η Φινλανδία μπορεί να υπολογίζει στην Ουγγαρία για την επικύρωσή μας για το ΝΑΤΟ. Προσβλέπω στην περαιτέρω ενίσχυση του φινο-ουγγρικού μας δεσμού και ως συμμάχων», δήλωσε ο Σάουλι Νιινίστο στο Twitter αναφερόμενος στην κοινή γλωσσική ιστορία των δύο χωρών.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ζητήσει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ τον Μάιο αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει τις αιτήσεις.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ουγγαρία θα επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας, αφού συνομίλησε με τον ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιζάρτο πριν από λίγες ημέρες.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας αυτής έγιναν θετικές παρατηρήσεις», δήλωσε ο Μπίλστρομ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου των Βορείων Χωρών (Nordic Counsil) στην φινλανδική πρωτεύουσα, διαπιστώνοντας πρόοδο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επικύρωσης από την Βουδαπέστη των αιτήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ