today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Το Βερολίνο προειδοποιεί το Βελιγράδι για τις σχέσεις του με την Μόσχα

Το Βερολίνο προειδοποίησε την Σερβία σχετικά με την στενή της σχέση με την Ρωσία, στάση που θα μπορούσε να περιπλέξει την προσέγγισή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα γερμανική κυβερνητική πηγή.

Δύο ημέρες πριν από την συνάντηση κορυφής με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), η κυβερνητική πηγή αναφέρθηκε στο «φως και την σκιά» της σερβικής περίπτωσης.

«Οι σχέσεις της Σερβίας με την Ρωσία είναι βέβαιο ότι ανήκουν στο μέρος της σκιάς», είπε. Και αναφέρθηκε ειδικότερα στην συμφωνία που υπογράφηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον τότε σέρβο ομόλογό του Νικόλα Σελακόβιτς για την συνέχιση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα δύο υπουργεία για τα δύο επόμενα χρόνια.

«Εκπλαγήκαμε και απογοητευτήκαμε», δήλωσε η γερμανική πηγή.

Αν η Σερβία καταδίκασε στον ΟΗΕ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρνείται να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ωστόσο, το Βερολίνο «έχει την εντύπωση ότι η εντατική συζήτηση με τον πρόεδρο (Αλεξάνταρ) Βούτσιτς είναι χρήσιμη».

«Είναι ένας έμπειρος πολιτικός που μπορεί να αναλύσει και αναλύει τις επιπλοκές του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας», σύμφωνα την γερμανική κυβερνητική πηγή.

«Αν επιλέξει να ακολουθήσει τον δρόμο προς την Ευρώπη, τότε θα έχει την υποστήριξη της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης», είπε.

«Αν ακολουθήσει άλλον δρόμο, τότε θα υπάρξουν αντιθέτως συνέπειες», εξήγησε.

Το Βελιγράδι κατέθεσε την αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23 Δεκεμβρίου 2009 και απέκτησε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας το 2012. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2013.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Γερμανός καγκελάριος θα υπογράψουν τρεις συμφωνίες για την περιοχή: αμοιβαίας αναγνώρισης των ταυτοτήτων, των πανεπιστημιακών πτυχίων και των επαγγελματικών πιστοποιητικών.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ