today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Β.Ορμπάν: Επεκτείνεται το πλαφόν στις τιμές του αερίου και βασικών τροφίμων

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα επεκτείνει το πλαφόν στις τιμές του αερίου και μερικών βασικών τροφίμων τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στη δημόσια ραδιοφωνία.

Ο πληθωρισμός στην Ουγγαρία ξεπέρασε το 20% τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, τροφοδοτούμενος από μια αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 35,2% και των τιμών της ενέργειας κατά 62,1% μετά την περικοπή από την κυβέρνηση Ορμπάν των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για ορισμένα νοικοκυριά.

Ο εθνικιστής Ορμπάν έχει επικρίνει έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να εξασθενίσει ουσιαστικά τη Μόσχα ενώ προκάλεσε την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

Ο Ορμπάν είπε πως “όλες οι πλευρές της οικονομικής πολιτικής” πρέπει να συντείνουν προς την επίτευξη του στόχου για πλαφόν στην άνοδο των τιμών σε ένα μονοψήφιο εύρος μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, περιλαμβανομένης της πιθανής επέκτασης του πλαφόν στις τιμές ορισμένων προϊόντων.

“Αυτός είναι ο λόγος που θα λαμβάνουμε αποφάσεις συνεχώς τις ερχόμενες εβδομάδες προκειμένου να επεκτείνουμε τον κατάλογο κεντρικά ελεγχόμενων προϊόντων με νέα”, είπε ο Ορμπάν.

“Θα υπάρξουν νέα προϊόντα οι τιμές των οποίων θέλουμε να μεγιστοποιούνται κεντρικά όπως ήδη συμβαίνει με έξι βασικά είδη τροφίμων”, πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Ορμπάν παρέτεινε το πλαφόν της τιμής στα καύσιμα και σε βασικά τρόφιμα μέχρι το τέλος του έτους στην προσπάθεια να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τα εκτοξευόμενα κόστη.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προβλέπουν κατά μέσο μέρο αύξηση του πληθωρισμού στο 15% το επόμενο έτος από 14% που αναμένεται το 2022, με την αύξηση των τιμών να υπερβαίνει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%-4% ακόμη και το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ