today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης στο Υπουργικό και πως οι δημοσκοπήσεις αλλάζουν το αφήγημα Τσίπρα

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά, η συνέχιση των  μέτρων  στήριξης των πολιτών και επιχειρήσεων και οι μεταρρυθμίσεις – υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, μέχρι την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, είναι ο απόηχος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στη σκιά της δυσάρεστης έκπληξης από το βουλευτή Ανδρέα Πάτση αλλά και της διαφαινόμενης νέας στρατηγικής από τον Αλέξη Τσίπρα.

Του Κώστα Πασίση

Το πρώτο μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους υπουργούς του είναι το μέρισμα που θα λάβουν τα αδύναμα νοικοκυριά, λόγω των καλύτερων επιδόσεων της οικονομίας.

«Θέλω να θυμίσω, για ακόμη μια φορά, ότι είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε όλα αυτά τα μέτρα επειδή ακριβώς η οικονομία μας πήγε καλύτερα του αναμενομένου, επειδή δημιουργήσαμε με συνετό τρόπο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι τον επόμενο μήνα θα δοθεί η έκτακτη καταβολή του επιδόματος των 250 ευρώ σε παραπάνω από 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας για τον μήνα Δεκέμβριο.

Ενώ μέχρι τα τέλη της εβδομάδος θα υπογραφεί, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το υψηλότερο επίδομα θέρμανσης.

Στο προτελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο  Πρωθυπουργός ζήτησε από τα κυβερνητικά στελέχη, σεμνότητα γιατί ο κόσμος δοκιμάζεται από τη δύσκολη καθημερινότητα, στο χθεσινό απαίτησε νομοθετικό σπριντ, γιατί σε αυτό το πεδίο, της παραγωγής έργου, θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Και  απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης πριν τις …εκλογές

Η βαριά ατζέντα του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου επιβεβαιώνει την επιμονή του στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Εν κατακλείδι η  ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή είναι οι δυο  πόλοι της στρατηγικής Μητσοτάκη, όπως ξεδιπλώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού.

Παρά την δύσκολη συγκυρία, λόγω της ενεργειακής κρίσης, η Κυβέρνηση δείχνει να διατηρεί σχεδόν αλώβητη την πρωτοκαθεδρία της στο πολιτικό σκηνικό.

Στη δημοσκόπηση της Marc η ΝΔ έχει προβάδισμα 8,7 μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ στη μέτρηση της Pulse για λογαριασμό του Σκάι, η διαφορά με αναγωγή επί των εγκύρων είναι 7,5 μονάδες

Πέρα από το μεγάλο εύρος, το βασικότερο πολιτικό συμπέρασμα και των δυο δημοσκοπήσεων  είναι ότι η διαφορά που χωρίζει τα δυο κόμματα,  είναι αμετάβλητη.

Όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή η παγιωμένη πλέον εικόνα οφείλεται στην αποτελεσματικότητα,  την αξιοπιστία της κυβέρνησης στο χειρισμό μεγάλων κρίσεων, αλλά και στην ανυπαρξία σοβαρής αντιπολίτευσης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Μαξίμου πρόβλημα είναι ο …κακός εαυτός της κυβέρνησης, όπως έδειξε η περίπτωση της διαγραφής του Βουλευτή Ανδρέα Πάτση ο οποίος υπέπεσε σε βαρύ ηθικό, νομικό και πολιτικό ολίσθημα με τις μπίζνες που έκανε με τις εισπρακτικές εταιρείες.

Ένα θέμα που αξιοποιήθηκε κατά κόρον από την Κουμουνδούρου που βρήκε ευκαιρία να περάσει στην αντεπίθεση…

Αλλαγή στρατηγικής από Τσίπρα

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη του στο Σκαι μίλησε για λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες…

Παρά την εν λόγω ακραία ατάκα, προς δημιουργία εντυπώσεων, στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε διαφορετικός και λιγότερος …οργισμένος απ ότι στο παρελθόν.

Βασική στόχευση του ήταν η προσέγγιση της μεσαίας τάξης που  γύρισε την πλάτη της στο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

«χωρίς τρόικα μοιράζουν τα κόκκινα δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες για πλειστηριασμούς», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος  του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε δεύτερη ευκαιρία από την κοινωνία, λέγοντας επί της ουσίας ότι η λιτότητα δεν ήταν η δική του πολιτική, αλλά της τρόικας.

Μια θέση που αναμένεται να  επαναλάβει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης.

Διαφορετική προσέγγιση παρουσίασε και για το θέμα των δημοσκοπήσεων.

Αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας  είπε ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία διαφορά διαρκώς μειωμένη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνουν μία μεγάλη δεξαμενή αναποφασίστων αλλά και μία διαρκώς διογκούμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση.

Και ότι «οι δημοσκοπήσεις συστηματικά υποεκτιμούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κάλπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ