Σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση

Eurokinissi

Σε διαβούλευση τέθηκε σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, από την Προεδρία της Κυβέρνησης το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση 2022-2027.

«Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εκπονεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) για την προστασία των παιδιών από το έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Το Σχέδιο περιλαμβάνει πολιτικές που ξεκίνησαν να υλοποιούνται αλλά και μεταρρυθμίσεις που επίκεινται», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ενημερωτικό σημείωμά του, με το οποίο γνωστοποιεί την έναρξη της διαβούλευσης.

«Η Κυβέρνηση, άλλωστε, έχει ήδη υλοποιήσει μια πληθώρα παρεμβάσεων υπέρ της προστασίας των ανήλικων θυμάτων τόσο στο πεδίο της δικαιοσύνης, όσο και στα πεδία της εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας», τονίζει.

Το υπό διαβούλευση Εθνικό Σχέδιο Δράσης στοχεύει, με ένα πλέγμα πολιτικών, σε τρία επίπεδα:

α) στη διευκόλυνση της καταγγελίας του εγκλήματος για τον περιορισμό των δραστών και την έγκαιρη διάσωση των θυμάτων που συχνά υποφέρουν σιωπηλά επί χρόνια,

β) στη μείωση των πραγματικών κρουσμάτων με αύξηση της διοικητικής και κοινωνικής επαγρύπνησης και

γ) στην αναπροσαρμογή των θεσμικών διαδικασιών, ώστε να λειτουργούν υποστηρικτικά προς το παιδί-θύμα και την οικογένειά του.

Μία, δε, από τις επιδιώξεις του Σχεδίου- και της διαβούλευσης – είναι η ενημέρωση και κινητοποίηση όλης της κοινωνίας ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. «Είναι κρίσιμο», επισημαίνει ο κ. Σκέρτσος, «να υπάρξουν πολιτικές και δράσεις ενδυνάμωσης που θα οδηγήσουν σε ενθάρρυνση των θυμάτων να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές ανάλογα περιστατικά και ταυτόχρονα θα αποτρέψουν τη δευτερογενή θυματοποίησή τους κατά τη διαδικασία της προανάκρισης και της δικαστικής διερεύνησης».

Σημειώνεται ότι η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 9 Νοεμβρίου.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή και την επικαιρότητα, στην οποία συζήτηση πρόκειται να παρέμβει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.