today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Μ.Βαρβιτσιώτη: Στην ένταση και την πόλωση απαντάμε με σοβαρότητα

«Στην ένταση και την πόλωση, απαντάμε με σοβαρότητα, αλλά και την απαιτούμενη ψυχραιμία. Εμείς δεν παίζουμε το παιχνίδι του κ. Ερντογάν», διαμηνύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «tomanifesto», τονίζοντας ότι ο αναθεωρητισμός δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο φανατισμός που καλλιεργείται σκοπίμως στο εσωτερικό της Τουρκίας οδηγεί στην ένταση και όχι στην αποκλιμάκωση, προσθέτοντας ότι ο δρόμος μέχρι τις τουρκικές εκλογές θα είναι γεμάτος πόλωση, γι’ αυτό και χρειάζεται να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση και ετοιμότητα.

Σημειώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος «κατασκευάζει» καθημερινά με ανιστόρητες αιτιάσεις και μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις θέματα, τα οποία, στην πραγματικότητα, δεν υφίστανται. Όμως αυτή η συνεχής επιθετική στάση εναντίον μας δεν είναι προς το πραγματικό συμφέρον της Τουρκίας.

Αναφέρει δε πως ο Τούρκος Πρόεδρος «οφείλει να στρίψει το τιμόνι προς την κατεύθυνση της λογικής, της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν είμαστε εμείς που δεν θέλουμε τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά αυτό εξαρτάται από την συμπεριφορά της ηγεσίας της∙ εμείς θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει πως η Τουρκία ενοχλείται από τη στοχευμένη προσπάθεια της Ελλάδας για την αναβάθμιση και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ο αναθεωρητισμός δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του σύγχρονου δυτικού κόσμου», αναφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Η επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας συνδέεται στην παρούσα φάση με την ανάγκη του κ. Ερντογάν να διαχειριστεί την προσωπική εικόνα του και τις πολιτικές φιλοδοξίες του, ενόψει των δύσκολων εκλογών του 2023».

«Δυστυχώς, όμως, ο φανατισμός που καλλιεργεί ο ίδιος σκοπίμως στο εσωτερικό της χώρας του, οδηγεί στην ένταση και όχι στην αποκλιμάκωση. Μας προβληματίζει εξίσου το γεγονός ότι στη σημερινή Τουρκία ο ανθελληνισμός αποτελεί ένα ελκυστικό προϊόν που θέλουν να το προωθήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις».

«Στην Τουρκία λείπουν σήμερα οι ψύχραιμες φωνές που θα βάλουν ένα ανάχωμα στους θιασώτες του αναθεωρητισμού και θα πουν “ως εδώ, με τους Έλληνες θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά”. Ο δρόμος μέχρι τις τουρκικές εκλογές θα είναι γεμάτος πόλωση, γι’ αυτό και χρειάζεται να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση και ετοιμότητα», τονίζει.

Υπογραμμίζει δε, πως η Ελλάδα υιοθέτησε την πετυχημένη στρατηγική της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων και ενημερώνει διαρκώς τους συμμάχους για τη συμπεριφορά της ηγεσίας της.

«Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πλέον πως η Τουρκία προσεγγίζει τη Δύση α λα καρτ και όποτε τη συμφέρει. Επικρατεί δε έντονος προβληματισμός ανάμεσα στους εταίρους μας για την άρνηση της ‘Αγκυρας να κυρώσει τις συμφωνίες προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Η ‘Αγκυρα εκτίθεται διαρκώς και η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε τέτοιες συμπεριφορές».

Αναφερόμενος στο «τουρκολιβυκό μνημόνιο» το χαρακτηρίζει ένα «άκυρο κατασκεύασμα, χωρίς νομική και διπλωματική υπόσταση που αντανακλά στη στρατηγική της ‘Αγκυρας να προκαλέσει εκ νέου, αγνοώντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου».

«Λειτουργούμε ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, ενώ έχουμε προχωρήσει σε στρατηγικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ», σημειώνει και προσθέτει πως η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί ανυπεράσπιστους ανθρώπους και με συνεχή fake news επιχειρεί να πλήξει την Ελλάδα.

«Όμως τα ίδια τα γεγονότα αποκαθιστούν την αλήθεια. Είμαστε σύγχρονη δημοκρατική χώρα που βάζει την ανθρώπινη ζωή πάνω απ’ όλα, κι αυτό το αποδείξαμε και στα Κύθηρα και στον Έβρο», αναφέρει.

 

«Ακολουθούμε σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική και προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα σύνορα της Ευρώπης. Πλανάται πλάνην οικτράν όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί από ευρωπαϊκή χώρα σε χώρα transit μεταναστών και προσφύγων», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ