today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

H κοινοπραξία Nord Stream στέλνει εμπορικό πλοίο για επιθεώρηση των ζημιών στους αγωγούς

Η κοινοπραξία Nord Stream έστειλε ένα εμπορικό πλοίο υπό ρωσική σημαία για να προχωρήσει σε νέα επιθεώρηση, έγινε γνωστό σήμερα από το σουηδικό Ναυτικό.

“Είναι ένα εμπορικό πλοίο υπό ρωσική σημαία, το οποίο ναύλωσε η εταιρία που κατέχει τον Nord Stream, για να προχωρήσει σε μια επιθεώρηση”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής επικοινωνίας του Ναυτικού Τζίμι Άνταμσον.

“Οι ιδιοκτήτες του Nord Stream 1 μάς ενημέρωσαν εδώ και εβδομάδες ότι ήθελαν να κάνουν τη δική τους επιθεώρηση των ζημιών στον αγωγό”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι καμιά άδεια των σουηδικών αρχών δεν χρειαζόταν για την επιθεώρηση στη σουηδική οικονομική ζώνη.

“Αφού πραγματοποίησαν τις εργασίες ελέγχου, οι ειδικοί θα είναι έτοιμοι σε 24 ώρες για να αρχίσουν τη μελέτη της περιοχής που υπέστη ζημιές, για την οποία θα χρειαστούν τρείς με πέντε ημέρες, σύμφωνα με τις τωρινές μας εκτιμήσεις”, ενημέρωσε ο Nord Stream, σε χωριστή ανακοίνωση.

“Στο πλαίσιο της επιθεώρησης του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας, ο Nord Stream AG, (ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1) συνεχίζει να αναμένει την απόφαση των αρχών για τη χορήγηση των απαραίτητων αδειών για την εκτίμηση των ζημιών”, πρόσθεσε η κοινοπραξία.

Την Τετάρτη, οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης ότι προχωρούν σε επιθεώρηση των αγωγών με δική τους πρωτοβουλία.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, τέσσερις πολύ μεγάλες διαρροές εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στ’ ανοικτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας, δύο εντός της οικονομικής ζώνης της Σουηδίας και δύο εντός της οικονομικής ζώνης της Δανίας.

Οι αρχικές υποθαλάσσιες επιθεωρήσεις είχαν ενισχύσει τις υποψίες για δολιοφθορά, καθώς εκρήξεις προηγήθηκαν των διαρροών.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο αγωγοί, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία, ήταν στο επίκεντρο γεωπολιτικών εντάσεων, τις οποίες πυροδότησε η απόφαση της Μόσχας να διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως φερόμενα αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις.

Παρότι ήταν εκτός λειτουργίας, οι αγωγοί περιείχαν φυσικό αέριο την ώρα που υπέστησαν ζημιές.

Τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέσσερις διαρροές στον Nord Stream προκλήθηκαν από εκρήξεις τον περασμένο μήνα αλλά δεν είπαν ποιος μπορεί να ευθύνεται.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ