today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Υπόστεγο προστασίας στην καταιγίδα για τους ευάλωτους συμπολίτες μας – Γράφει ο Α.Γεωργιάδης

Την επόμενη εβδομάδα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας θα είναι πραγματικότητα το «καλάθι του νοικοκυριού», ένα καλάθι με 50 προϊόντα που είναι απολύτως απαραίτητα για τη διαβίωση του μέσου νοικοκυριού και στα οποία οι τιμές θα είναι ανεκτές,  πολύ κάτω από τον πληθωρισμό.

Του Άδωνι Γεωργιάδη*

Τα προϊόντα θα τα επιλέξουν τα σούπερ μάρκετ με την βιομηχανία – ως Υπουργείο έχουμε ορίσει τις κατηγορίες προϊόντων που θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι», δεν εμπλεκόμαστε καθόλου στο ποια προϊόντα θα επιλεγούν -και το «καλάθι του νοικοκυριού» θα αναρτηθεί στην εφαρμογή e-katanalotis ώστε να το γνωρίζουν όλοι οι καταναλωτές, ενώ φυσικά και τα ίδια τα σούπερ μάρκετ θα κάνουν τις δικές τους προωθητικές ενέργειες. Εξυπακούεται ότι οι έλεγχοι που ούτως ή άλλως διενεργούμε καθημερινά με τα κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ στην αγορά θα περιλαμβάνουν και το «καλάθι».

Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να δώσουμε την δυνατότητα στην κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα, κυρίως εκείνες και εκείνους που πραγματικά βγάζουν με δυσκολία τον μήνα λόγω του εισαγόμενου υψηλού πληθωρισμού, να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την οικογένειά τους.

Είμαι πεπεισμένος ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» θα πετύχει. Θα πετύχει επειδή θα δουλέψουν πολλοί για να πετύχει – ήδη σούπερ μάρκετ και βιομηχανία έχουν ανταποκριθεί θετικά και τους ευχαριστώ γι’ αυτό – και επειδή έχουμε αποδείξει ως Κυβέρνηση ότι φέρνουμε αποτελέσματα στους στόχους που θέτουμε εργαζόμενοι με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έλεγα ότι έχουμε και υποχρέωση να πετύχει ώστε να περάσουμε και αυτόν τον κάβο όλοι μαζί.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι και προσωπικό μου στοίχημα. Θα με αξιολογήσει κάθε συμπολίτης που θα πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ κάθε εβδομάδα ή και κάθε δεκαπενθήμερο – το καλάθι θα αλλάζει κάθε 7 ή 15 ημέρες και καθ’ όλο αυτό το διάστημα σούπερ μάρκετ και βιομηχανία θα πρέπει να έχουν διασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες για να ανταποκριθούν στη ζήτηση– και θα συγκρίνει τις τιμές.

Ξέρετε, το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: το έργο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας είναι απολύτως μετρήσιμο. Οι επενδύσεις είτε θα αυξηθούν είτε θα μειωθούν. Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ είτε θα επιταχυνθεί είτε θα επιβραδυνθεί. Οι έλεγχοι στην αγορά είτε θα είναι περισσότεροι είτε λιγότεροι.

Σ’ αυτούς τους 40 μήνες που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός να ηγούμαι του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, οι επιδόσεις ξεπερνούν κάθε ιστορικό προηγούμενο. Αναφέρω απολύτως ενδεικτικά: ρυθμός ανάπτυξης από τους υψηλότερους στην ΕΕ με ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών,  δίδυμη πρωτιά στο ΕΣΠΑ (απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20, έγκριση και έναρξη υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2021-27), οι περισσότεροι έλεγχοι και τα μεγαλύτερα πρόστιμα για την προστασία του καταναλωτή από ποτέ άλλοτε).

Είναι αυτή η πολύ καλή πορεία της οικονομίας που έχει αποδώσει αυξημένο δημοσιονομικό χώρο και έχει δώσει την δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν τα – μεγαλύτερα από κάθε άλλη χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ – μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων χωρίς νέο δανεισμό, χωρίς δηλαδή να στείλουμε τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές. 

Τώρα, λοιπόν, παράλληλα και επιπρόσθετα των γενικότερων πρωτοβουλιών που αναπτύσσουμε ώστε να επιτύχουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές για  τον Έλληνα καταναλωτή, ενεργοποιούμε το «καλάθι του νοικοκυριού» και δημιουργούμε ένα υπόστεγο προστασίας των πιο αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας από την καταιγίδα του πληθωρισμού.

*Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ