today-is-a-good-day
19 C
Athens

Βρετανία: Η λίρα ενισχύθηκε μετά τις εκτιμήσεις ότι ο Σούνακ θα γίνει πρωθυπουργός

Η στερλίνα ενισχύθηκε σήμερα καθώς βρήκε βραχυπρόθεσμα στήριξη στην πιθανότητα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχής.

Η λίρα ενισχύθηκε έως το 1,1402 δολάριο στη διαπραγμάτευσή της στην Ασία, πριν μετριάσει τα κέρδη της και διαμορφωθεί στο 1,1323 δολάριο. Οι κινήσεις της λίρας έναντι του ευρώ ήταν πιο απότομες, με το ενιαίο νόμισμα να σημειώνει πτώση 0,5% στις 86,84 πένες.

Ο Σούνακ, που έχει τη στήριξη περίπου 150 βουλευτών, μπορεί να οριστεί νέος αρχηγός του κόμματος, ίσως και εντός της ημέρας, αντικαθιστώντας τη Λιζ Τρας και να γίνει έτσι ο τρίτος κατά σειρά πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να επιστρέψει στο Λονδίνο από τις διακοπές του στην Καραϊβική για να δει εάν θα μπορέσει να συμμετάσχει στη διαδικασία. Ωστόσο, δήλωσε χθες ότι ενώ είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη προκειμένου να συμμετάσχει στην ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος, συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά «αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο Κοινοβούλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ