Τα θέματα της ασφάλειας στην προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης

EUROKINISSI

Στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών και της πάταξης της εγκληματικότητας φαίνεται να επενδύει προεκλογικά ο Πρωθυπουργός, εξού και η πρόσφατη επίσκεψη του στην Κατεχάκη και η  ομιλία του στα στελέχη της ΕΛΑΣ.

Του Κώστα Πασίση

“H ασφάλεια όλων μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας, είχα τονίσει επιγραμματικά πριν από τρία χρόνια στην αρχή της διακυβέρνησής μας”, επεσήμανε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

H παρουσία του Πρωθυπουργού στην εν λόγω εκδήλωση ήταν μια στοχευμένη πολιτικά κίνηση που έγινε ύστερα από την ενδελεχή μελέτη των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τις ανησυχίες και τα «θέλω» των πολιτών από την Κυβέρνηση.

Στη μέτρηση της ALCO για την τηλεόραση του Alpha, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες,  ανησυχούν αρκετά έως πολύ για την εγκληματικότητα. Ειδικότερα, το 37% των ερωτηθέντων λέει ότι φοβάται πολύ και το 45% αρκετά.

Την ίδια στιγμή το ημερήσιο αστυνομικό δελτίο είναι γεμάτο από περιστατικά βίας και πολλές φορές ακραίας.

Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η  ΕΛ.ΑΣ. κάνει το καθήκον της, αλλά προφανώς πρέπει να γίνουν περισσότερα, ήταν το πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός με την τοποθέτηση του, θέλοντας να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στις γειτονιές της Αθήνας  και σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και να τονίσει ότι περιμένει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Κατά κύριο λόγο η πολιτική της κυβέρνησης, στο διάστημα της θητείας της ήταν προσανατολισμένη στην περαιτέρω διείσδυση της ΝΔ στο χώρο του Κέντρου, που έχει μετατραπεί σε πολύφερνη νύφη  διεκδικούμενη επίσης από  το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ είναι αποφασισμένος να παίξει «δυνατά» και στο παραδοσιακό ακροατήριο του, δίνοντάς έμφαση στα θέματα της ασφάλειας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.

Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ατζέντα δεν έχει κομματικό πρόσημο, δεξιό, κεντρώο, αριστερό, αλλά αφορά κάθε μετριοπαθή νοικοκυραίο που επιζητεί σιγουριά και σταθερότητα στη ζωή του.

Το Μαξίμου έχοντας ξεπεράσει, χωρίς απώλειες, το πρόβλημα των υποκλοπών που στη αρχή του ταρακούνησε το «σύστημα», κοίταξε  προς τα δεξιά του και είδε  το «παιχνίδι» των όμορων κομμάτων με τα θέματα της εγκληματικότητας αλλά και διαρροές…

Μικρές μεν αλλά ίσως κρίσιμες για το στοιχημα της αυτοδυναμίας και αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του.

Η κυβέρνηση  προβάλλει πλέον το έργο που έγινε στο συγκεκριμένο τομέα τα προηγούμενα τρία χρόνια με την κατάργηση μιας σειράς από άβατα, όπως των Εξαρχείων και των φοιτητικών εστιών που είχαν γίνει άντρο παραβατικών συμπεριφορών.

Τις πρωτοβουλίες αυτές αντιπαραβάλει με τις …υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, και λοιπών ομάδων άμεσης.

«Θα καταργηθούν τα άθλια σώματα που έχει ιδρύσει η ΝΔ, όλα τα ακροδεξιά μορφώματα», τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την απάντηση στον κ. Σπίρτζη, έδωσε χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προκλήσεων. Ορμώμενος από παλαιωμένες ιδεολογικές αγκυλώσεις, αλλά και από μετεμφυλιακά σύνδρομα, επιδίδεται σε μια συστηματική κατασυκοφάντηση και υποτίμηση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας. Αδιαφορεί για την κοινωνική απαίτηση, την απαίτηση όλων μας, για ασφάλεια, νομιμότητα και ευταξία. Στοιχίζεται συστηματικά στο πλευρό ομάδων ανομίας και παραβατικότητας, σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικής κοινωνίας…