today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Στην Αυστραλία ο Ν.Χαρδαλιάς για τις εκδηλώσεις του «Όχι»

Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία πραγματοποιεί από αύριο, Σάββατο 22 Οκτωβρίου, έως και το επόμενο Σάββατο 29 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Ν. Χαρδαλιάς, αποδεχόμενος πρόσκληση της κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας, θα παραστεί στις εκδηλώσεις της ομογένειας για τον εορτασμό της ημέρας του «Όχι» και στην τελετή εγκαινίων του νέου Μνημείου Πεσόντων Αγωνιστών για την Ελευθερία, στην Αδελαΐδα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αυστραλία, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με υψηλόβαθμους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, επαφές με εκπροσώπους των κατά τόπους ελληνικών και κυπριακών κοινοτήτων και θα παραστεί σε κοινωνικές και εορταστικές εκδηλώσεις της δυναμικής ομογένειας της διασποράς σε Μελβούρνη, Καμπέρα και Αδελαΐδα.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του Ν. Χαρδαλιά, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται ως εξής:

Μελβούρνη (22-23 Οκτωβρίου)

– Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βικτώρια Daniel Andrews, τον Έλληνα γενικό πρόξενο Εμμανουήλ Κακαβελάκη, τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Σωζοπόλεως Κυριακό, τον πρόεδρο των Ελληνο-Αυστραλών Βετεράνων Manuel Karvelas και τον πρόεδρο των Ελλήνων Εφέδρων Peter Dourios.

– Θα επισκεφθεί το Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο, όπου θα παραστεί σε επιμνημόσυνη δέηση και θα καταθέσει στεφάνι, με αφορμή την εορτασμό της 195ης επετείου της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, παρουσία εκπροσώπων της ομοσπονδιακής και της πολιτειακής κυβέρνησης, Ελλήνων βουλευτών, εκπροσώπων του δήμου, συλλόγων βετεράνων, αποστράτων και εφέδρων Ελλήνων στρατιωτικών. Επίσης, θα επισκεφθεί το Ελληνικό Μουσείο, όπου θα περιηγηθεί στους χώρους του και θα συναντηθεί με τα στελέχη του.

– Θα πραγματοποιήσει ομιλία στις εκδηλώσεις του ελληνικού φεστιβάλ «Antipodes 2022» με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων των Ελλήνων της διασποράς.

– Θα παραστεί στην τελετή μετονομασίας της οδού «Kalamata Place» μαζί με τον δήμαρχο Καλαμάτας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσουν η Παμμεσηνιακή Αδελφότητα «Παπαφλέσσας» και ο σύλλογος «Καλαμάτα 23 Μαρτίου», σε γεύμα εργασίας με Έλληνες επιχειρηματίες της Μελβούρνης, σε δείπνο εργασίας με τα μέλη των οργανώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώρια.

– Θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στο ραδιοφωνικό σταθμό «3XY-Radio Hellas» και στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος».

Καμπέρα (24-25 Οκτωβρίου)

– Θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Αυστραλίας και υπουργό ‘Αμυνας Richard Marles, τον υπουργό για Θέματα Βετεράνων Matt Keogh, τον υφυπουργό ‘Αμυνας, Θεμάτων Βετεράνων και Κοινού Matt Thistlethwaite, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ‘Αμυνας Greg Moriarty, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, αντιναύαρχο David Johnston αλλά και το ομοσπονδιακό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόεδρο της Μικτής Μόνιμης Επιτροπής για την ανάπτυξη του Εμπορίου και των Επενδύσεων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Steve Georganas.

– Θα πραγματοποιήσει ομιλία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Εμπορίου.

– Θα επισκεφθεί το Μουσείο Πολέμου της Αυστραλίας, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο του Αγνώστου Στρατιώτη και την αναθηματική στήλη μνημόνευσης νεκρών στην Πτέρυγα για τη Μάχη της Κρήτης, το Ελληνικό-Αυστραλιανό Μνημείο, όπου θα καταθέσει στεφάνι αλλά και την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αυστραλία, όπου θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τον Έλληνα πρέσβη Γεώργιο Παπακώστα και τα στελέχη της διπλωματικής και στρατιωτικής μας αντιπροσωπείας.

– Θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με Έλληνες επιχειρηματίες του Dinos Nikias OAM & Hellenic Club.

Αδελαΐδα (26-29 Οκτωβρίου)

– Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νοτίου Αυστραλίας Peter Malinauskas, τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών και Ενέργειας & Μεταλλείων Tom Koutsantonis, τον Έλληνα γενικό πρόξενο Γεώργιο Ψιάχα, τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Σινώπης Σιλουανό, καθώς και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των οργανώσεων της ελληνικής και της κυπριακής κοινότητας.

– Θα επισκεφθεί το Μουσείο Μετανάστευσης και το Ελληνικό Γηροκομείο «Basil’s Nursing Home».

– Θα παραστεί σε εκδήλωση εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο ναό, παρουσία εκπροσώπου της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μελών της πολιτειακής κυβέρνησης, τοπικών βουλευτών και μελών της ομοσπονδιακής Βουλής και με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, στις εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον ναό Αγίου Γεωργίου με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και στην εκδήλωση εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Μνημείο Πολέμου, με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Επίσης, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με επιφανείς Έλληνες της επιχειρηματικής κοινότητας της Αδελαΐδας και σε δείπνο εργασίας που θα παραθέσει η Ένωση Ελληνο-Αυστραλών Δικηγόρων.

Τέλος, θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια και θα καταθέσει στεφάνι στο νέο Μνημείο Πεσόντων Αγωνιστών για την Ελευθερία, παρουσία του εκπροσώπου της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Αυστραλού υπουργού Υποδομών, Ενέργειας & Μεταλλείων Tom Koutsantonis.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ