today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Κ.Χατζηδάκης στο The President: «Αστυνομία ανέργων» ή «Παρέμβαση κοινής λογικής»;

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων γράφει στο ThePresident

Ως γνωστόν, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι με τις παρεμβάσεις που κάνουμε στο Υπουργείο Εργασίας τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια έχουμε στόχο να καταστρέψουμε τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους: Λένε ότι καταργήσαμε το οκτάωρο (και ας περάσαμε επιπλέον διατάξεις προστασίας του με το Νόμο για την Προστασία της Εργασίας). Λένε ότι ιδιωτικοποιήσαμε τις επικουρικές συντάξεις των νέων (και ας εφαρμόζουμε απλώς το κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις, πράγμα που ισχύει ήδη στις περισσότερες προηγμένες χώρες της Ευρώπης). Λένε ότι αυξήσαμε τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις (και ας δείχνουν τα στοιχεία ότι είναι θέμα ημερών να κλείσει το θέμα μια και καλή!).

Του Κωστή Χατζηδάκη

Στην ίδια κατεύθυνση, βγήκαν κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ- ειδικά ορισμένοι «σχολιαστές» του Twitter- να μας κατηγορήσουν ότι με το νόμο «Δουλείες Ξανά», δημιουργήσαμε, τάχα, μία «Αστυνομία Ανέργων»! Αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίσει κανείς «Αστυνομία Ανέργων», ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) αφού πρώτα του έχουν προσφερθεί τρεις κατάλληλες δουλειές για τον ίδιο και τις απορρίψει και τις τρεις; Είναι δυνατόν να θεωρήσει κανείς ότι το σύστημα αυτό είναι άδικο και τιμωρητικό, όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «σχολιαστές» του στο Twitter;

Αυτό το σύστημα πράγματι υιοθετήσαμε με τον νόμο «Δουλειές Ξανά» και τώρα μετά την έκδοση των επιμέρους αποφάσεων θα τεθεί σε εφαρμογή. Στον άνεργο, ο οποίος δηλώνει ούτως ή άλλως στη ΔΥΠΑ τα στοιχεία του προφίλ του, θα προσφέρονται δουλειές αντίστοιχες με τις σπουδές του και τη διαδρομή του και κοντά στον τόπο κατοικίας του. Όχι όποια δουλειά βρεθεί στα αρχεία της ΔΥΠΑ! Όχι χωρίς κριτήρια σαν κι αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Έτσι γίνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη! Αυτό θα κάνουμε και εμείς. Είναι άραγε παράλογο; Είναι άδικο; Είναι αντικοινωνικό; Ή μήπως είναι παραλογο να υπάρχει η δυνατότητα, όσοι κοροϊδεύουν τη ΔΥΠΑ, δηλώνοντας ότι είναι άνεργοι ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται, να πληρώνουν κάποιο πρόστιμο; Φαίνεται ότι ορισμένους αριστερούς ενοχλεί ακόμα και αυτό!

Η πραγματικότητα είναι ότι η πρώτη διάταξη για διαγραφή από τα Μητρώα ανέργων είχε θεσπιστεί στην πατρίδα μας από το 1955, αλλά έμεινε ανενεργή. Πολύ απλά διότι καμία κυβέρνηση δεν την είχε εφαρμόσει από τον φόβο του περιβόητου πολιτικού κόστους. Κόστος όμως έχουν οι κυβερνήσεις όταν δεν εφαρμόζουν ρυθμίσεις κοινής λογικής! Και τότε είναι που βρίσκονται πράγματι απέναντι στην κοινωνία. Θα προχωρήσουμε λοιπόν μπροστά με αυτή τη ρύθμιση, ξέροντας ότι τόσο η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας όσο και οι ίδιοι άνεργοι που ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά τη στηρίζουν. Όπως στηρίζουν και την άλλη ρύθμιση που θα θέσουμε αμέσως σε εφαρμογή: Τα υπόλοιπα ωφελήματα της ΔΥΠΑ (ειδική μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, Κοινωνικός Τουρισμός, εκπτωτική πολιτική για τις συγκοινωνίες, τα θέατρα κτλ) να καλύπτουν εγγεγραμμένους στα Μητρώα του πρώην ΟΑΕΔ που πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης.

Όχι εγγεγραμμένους ανέργους- όπως συνέβαινε μέχρι τώρα- με εισοδήματα 40.000 και 50.000 ευρώ!

Προχωρούμε, λοιπόν, εφαρμόζοντας μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης. Χωρίς φόβο για τις αντιδράσεις όλων εκείνων που αναμασούν απλώς συνθήματα του παρελθόντος. Και με τα αστεία επιχειρήματα περί «Αστυνομίας ανέργων», πείθουν τελικά ότι μόνη αστυνομία που βρίσκεται στα σκαριά, είναι μία δική τους «Αστυνομία της κοινής λογικής». Ας συνεχίσουν τις ακρότητες. Οι πολίτες τους γνωρίζουν καλά. Και δεν θα πέσουν θύματα των ψευδών τους. Διότι γνωρίζουν, και βλέπουν επίσης στην πράξη, ότι η κυβέρνηση αυτή- παρά τις δυσκολίες- εφαρμόζει μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα!

Με τη δική μας άλλωστε πολιτική η ανεργία έχει περιοριστεί από 17,5% -που την κληρονομήσαμε- στο 12,4%. Αυτό έγινε χάρη στα μέτρα που υιοθετήσαμε για τη μείωση της φορολογίας. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Την απλούστευση της αδειοδότησης. Τον νέο νόμο για την Προστασία της Εργασίας που ισορροπεί επιτυχώς ανάμεσα στην προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, ιδιαίτερα των ψηφιακών και των πράσινων δεξιοτήτων. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για κοινωνική πολιτική στην πράξη. Για κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα!

Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Αντιπρόεδρος της ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ