today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Τι κρύβεται πίσω από την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία

Κλιμάκωση βήμα- βήμα, λόγω και έργω, αποτελεί η δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία, μια νέα απειλή που παρακολουθείται και αξιολογείται από την κυβέρνηση, η οποία κινείται υπεύθυνα και απαντά με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

Του Κώστα Πασίση

Η εν λόγω δοκιμή, με προειδοποιητικά απειλητικά χαρακτηριστικά πραγματοποιήθηκε όλως …τυχαίως  μετα το πολεμικό δόγμα Ερντογάν ότι «θα έλθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» αλλά και τη συνάντηση του Ιμπραχήμ Καλίν με τον Τζεικ Σαλιβαν, σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου, που ενδεχομένως να μην έφερε τα αποτελέσματα που ήθελε η Άγκυρα.

Στην προκειμένη περίπτωση οι τούρκοι στρατηγοί έστησαν ένα σόου, που «μονοπώλησε» τα ρεπορτάζ στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με διθυράμβους για το καθεστώς Ερντογάν και τη στρατιωτική ισχύ της γειτονικής μας χώρας.

Επί παραδείγματι η εφημερίδα Turkiye έγραψε «Όλη η Ελλάδα είναι εντός της εμβέλειας του πυραύλου μας», ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global μετέδωσε ότι ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος Typhoon έπληξε στόχο στα 561 χιλιόμετρα και βρήκε το στόχο του σε 458 δευτερόλεπτα.

Το ενδιαφέρον βέβαια εστιάζεται στα «561 χιλιόμετρα», για να φανεί ότι ο τουρκικός πύραυλος μπορεί να πλήξει ακόμη και την Αθήνα…

Το στίγμα για το πως βλέπει το Μαξίμου τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος  μιλώντας στη τηλεόραση του MEGA, έκανε λόγο για «αντιφατική στάση»..

«Aναδεικνύεται ότι υπό την ηγεσία του κ. Erdoğan, αντί να είναι μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ως μέλος του ΝΑΤΟ, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα αστάθειας σε πολύ ταραγμένους καιρούς. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την Πράγα, η Τουρκία έχει μια αντιφατική στάση. Από τη μια έχουμε τον Υπουργό Άμυνας, κ. Akar, ο οποίος δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας είναι προς όφελος και των δύο χωρών»

«Και από την άλλη, έχουμε τη συνέχιση μιας συμπεριφοράς κλιμάκωσης και πρόκλησης. Είτε από τον κ. Bahçeli, είτε με γεγονότα, όπως το απαράδεκτο περιστατικό βαρβαρότητας με τους ανθρώπους που ξεγύμνωσαν στον Έβρο», ανεφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της ΝΔ και σύμβουλος του Πρωθυπουργού για τις διεθνείς σχέσεις, επεσήμανε ότι η εκτόξευση του πυραύλου ήταν μια επίδειξη ισχύος αλλά και αλαζονείας του Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε ότι σκοπός του είναι ο εκφοβισμός της χώρας μας με σκοπό σε επόμενο χρόνο να προσέλθουμε σε διάλογο με την Τουρκία, χωρίς προϋποθέσεις, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ποτέ».

Αναχαίτιση με patriot

Σύμφωνα πάντως με ελληνικές στρατιωτικές πηγές το εν λόγω πυραυλικό σύστημα δεν αλλάζει δραστικά τις ισορροπίες, ούτε προκαλεί ανησυχία επειδή στο οπλοστάσιο της χώρας υπάρχουν αποτελεσματικά συστήματα αναχαίτισης του, όπως είναι οι αμερικανικοί πύραυλοι patriot.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι καλά εκπαιδευμένες και μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση και απειλή.

Στην ίδια λογική κινείται και ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης ο οποίος προσθέτει ότι «η αποστρατικοποίηση των νησιών που ζητά επιμόνως η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εξυπηρετεί και τα σχέδια της Ρωσίας».

Μια παράμετρος που σίγουρα λαμβάνει υπόψη της τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ, που πέταξαν έξω την Τουρκία οριστικά από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Ένα συμπέρασμα επίσης που προκύπτει αβίαστα από την συγκεκριμένη δοκιμή είναι ότι η Τουρκία αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης σε όλη τη Μεσόγειο καθώς δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά και το Ισραήλ.

Μια ερμηνεία για το τι κρύβεται πίσω από την εκτόξευση του τουρκικού πυραύλου έδωσε  ο στρατιωτικός αναλυτής Κώστας Ιατρίδης ο οποίος επεσήμανε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση: «πίσω όμως από αυτή τη χαρά των Τούρκων κρύβεται η μεγάλη ανησυχία, ο φόβος, διότι οι ισορροπίες και το λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι στο Αιγαίο αλλάζουν».

Κατά τον κ. Ιατρίδη η Τουρκία έκανε  μια επίδειξη δύναμης, ωστόσο πρόσθεσε ότι  «έχει πρόβλημα, δεν έχει αεράμυνα. Και δεν το λέω εγώ, το έχουν πει οι Τούρκοι αξιωματικοί».

Ενδιαφέρον έχει και η ανάλυση, του διεθνολόγου Ι. Παπαφλωράτου. «Είναι ένα ακόμη σκαλί στη κλιμάκωση της Τουρκίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να παίρνει υψηλό ρίσκο.

Ο Τούρκος πρόεδρος κοιτάζει προς τη Δύση αλλά και στη Ρωσία. Στέλνει μήνυμα στην Ουάσιγκτον και λέει: «μην με χάσετε», ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τους δεσμούς του με τον Πούτιν», ανέφερε μιλώντας στη τηλεόραση του Σκαι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ