today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Ν.Μηταράκης: Πρέπει να ξαναβρούμε ως Ευρώπη την καλή συνεργασία με την Τουρκία

Για τις πιέσεις που δέχεται στο μεταναστευτικό η Ελλάδα από την Τουρκία, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν μετουσιωθεί σε αφίξεις, μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Σχετικά με τους 92 μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο και διασώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι βρίσκονται ασφαλείς στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, που αποτελεί δομή πρώτης υποδοχής. Στη συνέχεια θα εξεταστούν τα αιτήματά τους και όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα τη λάβουν, όσοι όχι θα απελαθούν.

Αναφερόμενος στη γειτονική χώρα, ο υπουργός σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να καλλιεργήσει το αφήγημα της καλής Τουρκίας και της κακής Ελλάδας. Όπως συμπλήρωσε, «θα πρέπει να ξαναβρούμε ως Ευρώπη την καλή συνεργασία με την Τουρκία. Όλα όσα συνέβησαν, εμείς τα διεθνοποιούμε. Σχετικά με το πρόσφατο συμβάν με τους 92 του Έβρου, ενημέρωσα και την ΕΕ και θα πάω στον ΟΗΕ».

Τέλος, για τη Frontex επεσήμανε πως έχει συγκεκριμένη αποστολή: Να προστατεύει τα σύνορα. Στη συνέχεια επανέλαβε όσα είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι υπάρχει πολιτικό παιχνίδι πίσω από την απόρριψη της απαλλαγής της χρηματοδότησης της Frontex, έτσι ώστε να ανοίξει η ΕΕ τα σύνορα. Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά κάνει πόλεμο στη Frontex, πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να φυλάει τα σύνορά της και ότι πρέπει να είναι ελεύθερα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν θέλουν να έρθουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι από την Τουρκία εμείς πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι η θέση της Ελλάδας, ούτε της ΕΕ συνολικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ