Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα αποσυρθεί από μια συνθήκη που προστατεύει τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα

Unsplash

Η Ολλανδία θα ακολουθήσει την Ισπανία και θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη Καταστατικού Χάρτη Ενέργειας (Energy Charter Treaty) που προστατεύει τις επενδύσεις στον τομέα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της χώρας.

Σε ισχύ από το 1998, η συνθήκη, την οποία έχουν υπογράψει περισσότερα από 50 μέρη, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέπει στους επενδυτές να προσφεύγουν κατά την κυβερνήσεων για πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους.

Όμως τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται από εταιρίες ορυκτών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να μηνύσουν κυβερνήσεις για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που απειλούν τις αποδόσεις από συγκεκριμένες επενδύσεις.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο Ολλανδός υπουργός Πολιτικής για το Κλίμα και την Ενέργεια, Ρομπ Γέτεν, δήλωσε στη Βουλή πως η συνθήκη δεν συνάδει με τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και πως οι προσπάθειες για την επαναδιαπραγμάτευσή της δεν είχαν αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος.

“Γι΄αυτόν τον λόγο, η Ολλανδία, κατά προτίμηση μαζί με ολόκληρη την ΕΕ, θα αποχωρήσει από την ECT. Το πότε θα αποχωρήσει επίσημα η Ολλανδία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Ιταλία αποχώρησε από τη συνθήκη το 2016.