today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

ΚΚΕ: «Οδικός χάρτης» νέων σκληρών αντεργατικών μέτρων οι «κατευθυντήριες γραμμές» της ΕΕ για την απασχόληση

Στη συζήτηση σχετικά με τις «κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών – μελών» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης τόνισε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής: «Η έκθεση αποτελεί “οδικό χάρτη” νέων σκληρών αντεργατικών μέτρων με πρόσχημα την πανδημία και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Στο όνομα της “άκρως ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας” επιδιώκει να θωρακίσει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον διεθνή ανταγωνισμό μπροστά στη διαφαινόμενη καπιταλιστική κρίση.

Πίσω από τις διακηρύξεις χωρίς κανένα αντίκρισμα και την κατοχύρωση για “αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές διαπραγματεύσεις”, κρύβονται οι εκτρωματικές αντεργατικές μεταρρυθμίσεις με τη βούλα της ΕΕ, όπως ο νόμος Χατζηδάκη στην Ελλάδα. Προωθείται η διάλυση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, προτείνεται ο καθορισμός μισθών στα ελάχιστα με κριτήριο το “καλάθι προϊόντων νοικοκυριού” για εξαθλιωμένους, η γενίκευση της τηλεργασίας και των εργολαβικών δουλεμπορικών, “κινητικότητα” των εργαζομένων καθώς και χαριστική βολή στην κοινωνική ασφάλιση.

Στο πλαίσιο αυτό κλιμακώνονται οι διώξεις εναντίον εργαζομένων που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους όπως αυτές εναντίον των απεργών συνδικάτων βάσης στην Ιταλία, τα διαδηλωτοδικεία στην Ελλάδα, η επιστράτευση εργαζομένων διυλιστηρίων στη Γαλλία».

«Η αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων – μονοπωλίων είναι αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και είναι αναγκαία η κλιμάκωση της πάλης, με την πανεργατική απεργία στην Ελλάδα στις 9 Νοέμβρη», τόνισε, καταλήγοντας στην ομιλία του, ο κ. Παπαδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ