today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η Άννα Φρανκ ήταν ανήθικη, είπε ακροδεξιά Σουηδή βουλευτής

Στα είκοσι έξι της αποφάσισε η Ρεμπέκα Φάλενκβιστ, βουλευτής στη Σουηδία, να διαβάσει το «Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ» και εφρικίασε. Δυστυχώς, δεν αισθάνθηκε φρίκη με τα όσα περνούσε η μικρή ηρωίδα καθώς η οικογένειά της κρυβόταν από τους Ναζί στο Αμστερνταμ. Παρότι είναι γνωστό πως η Αννα δεν επέζησε, πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν- Μπέλσεν, τίποτα δεν συγκράτησε τη νεαρή ακροδεξιά πολιτικό.

«Διαβάζεις πενήντα σελίδες» γράφει στο Instagram και βλέπεις ότι ήταν «ανήθικη, η ίδια η προσωποποίηση της (ερωτικής) διέγερσης» (σ.σ. η λέξη είναι γραμμένη πιο ωμά στο πρωτότυπο). Αντί να ανατριχιάσει με το απίστευτα τραγικό γραπτό της κοπελίτσας και την τύχη της, την κατηγόρησε κι από πάνω για κάτι το οποίο φαντάστηκε. Το εφηβικό «ξύπνημα» της Άννας, δεν περιλαμβάνει τίποτα το άσεμνο ή τ0 χυδαίο, ούτε εκτείνεται ιδιαίτερα.

Ύστερα από αυτό, η Ρεμπέκα Φ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ξέσπασε πόλεμος στα σουηδικά ΜΜΕ. Ο Ισραηλινός πρέσβης, Ziv Nevo Kulman, έγραψε στο Twitter: «Καταδικάζω έντονα αυτήν την απεχθή προσβολή, ασέβεια στη μνήμη της Άννας Φρανκ». Ο Κούλμαν, είπε στην καθημερινή Dagens Nyheter ότι ενώ το Ισραήλ δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη δημοκρατική διαδικασία της Σουηδίας, αλλά «αυτή είναι μια ηθική θέση που αφορά ακροδεξιά κόμματα με ρίζες στον ναζισμό».

Πρόσθεσε ότι αυτή η ιστορία στο Instagram «έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις προσπάθειες της Σουηδίας να διατηρήσει τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά ακόμη άσχημα ζιζάνια που πρέπει να ξεριζωθούν».

«Είμαστε προφανώς εξοργισμένοι και αηδιασμένοι με αυτό», είπε η Nina Tojzner, γενική γραμματέας της εβραϊκής οργάνωσης νεολαίας στη Σουηδία στην The Jerusalem Post.
Η Tojzner εξέδωσε δελτίο τύπου, δηλώνοντας: «η αποδοχή μιας δόλιας χρήσης της γλώσσας και ο αναίσχυντος ευτελισμός του πόνου των θυμάτων του Ολοκαυτώματος είναι αναξιοπρεπής. Γίνεται ακόμη πιο σοβαρό, καθώς προέρχεται από μία λαϊκά εκλεγμένο πολιτικό που έχει μεγάλη επιρροή».

Η Εβραϊκή Ένωση Νέων περιέγραψε την ανάρτηση ως «απίστευτα αηδιαστική και προσβλητική».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Σουηδών Δημοκρατών, Oskar Cavalli-Bjorkman, δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ότι το κόμμα θα λάβει στα σοβαρά τα «γεμάτα αναισθησία και ακατάλληλα» σχόλια της Fallenkvist και θα ξεκινήσει εσωτερική έρευνα.
Οι Σουηδοί Δημοκράτες ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1980 από άτομα που δραστηριοποιούνταν σε δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νεοναζί. Το κόμμα αναδείχθηκε ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας στις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου υπό την ηγεσία του Jimmie Åkesson.

Η δράστις προσπάθησε να τα μαζέψει, λέγοντας σε κείμενό της προς τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter ότι είχε παρερμηνευτεί.

«Το βιβλίο είναι μια συγκινητική απεικόνιση του καλού και του κακού», γράφει. «Η καλή Άννα, η οποία στα πρώτα κεφάλαια είναι όπως κάθε άλλο νεαρό κορίτσι που ζει τη ζωή της ήρεμα και ενδιαφέρεται για τα αγόρια (το οποίο τόνισα), έρχεται σε αντίθεση με το κακό του ναζισμού. Η ιστορία μου στόχευε στο καλό και το ανθρώπινο στην Άννα, ενώ δεν υποβάθμισε το κακό στο οποίο είχε υποβληθεί».

Φυσικά, ουδείς την πίστεψε.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ