Τι έβγαλε η σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για την ακρίβεια στην αγορά

Eurokinissi

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές της πραγματικότητας για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην αγορά, παρουσιάστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο σχετικής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και απάντησε με πίνακες και στοιχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Κώστα Πασίση

Παρά την ενεργειακή ανασφάλεια, που τρομάζει τα νοικοκυριά, ο Πρωθυπουργός εξέπεμψε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, λέγοντας ότι «η κρίση θα κοστίσει, αλλά δε θα μας λυγίσει», έχοντας κατά νου την προετοιμασία που έχει κάνει η κυβέρνηση για να μην «παγώσει» η χώρα τους χειμερινούς μήνες.

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτιμώντας ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για το ΣΥΡΙΖΑ ξετύλιξε ένα καταστροφολογικό αφήγημα, που τελειώνει με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια να φέρει το ονοματεπώνυμο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός για άλλη μια φορά έδειξε να πιάνει το σφυγμό της κοινωνίας και να έχει καλά πολιτικά αντανακλαστικά…

Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει με το ντιζέλ. «Αυτό στο ντίζελ είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Παντού στην Ευρώπη οι τιμές του ντίζελ έχουν αυξηθεί περισσότερο από της βενζίνης. Δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενίσχυση για το ντίζελ, λέγοντας «μετράμε τις δυνατότητές μας» και θα εξετάσουμε το θέμα.

Γνωρίζοντας το πως θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, από το περιεχόμενο της ερώτησης του, ο Πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή, με φακέλους γεμάτους στοιχεία για το σχέδιο της κυβέρνησης, αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η στόχευση του ήταν να εκθέσει πολιτικά στην κοινή γνώμη τον αντίπαλο του ο οποίος έχει χάρισμα στη «διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μίλησα για τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραχαράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια» ανάφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%. Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιπλέον τόνισε ότι οι πολίτες ξέρουν την αλήθεια για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα τιμολόγια που περιλάμβαναν τις μειώσεις-ανάσα, που της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι μόνο φέτος έχουν διατεθεί σχεδόν 13 δισ. για μέτρα στήριξης στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

Το επίζηλο της σκληρής κόντρας των δυο αρχηγών ήταν για άλλη μια φορά η μεσαία τάξη, που είναι κρίσιμος παράγοντας για το που θα γείρει η «πλάστιγγα» όταν θα στηθούν κάλπες.

«Εσείς κύριε Τσίπρα επιβαρύνατε τη μεσαία τάξη με νέους φόρους», τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η ΝΔ είναι το κόμμα της ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας. Δεν είμαστε κόμμα των λίγων, είμαστε κόμμα των πολλών.
Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του προειδοποίησε τη μεσαία τάξη και όχι μόνο, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης η χώρα θα χρεοκοπούσε μέσα σε ένα μήνα.

Αυτό ήταν ένα πολιτικό μήνυμα με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό.

Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης «τζάρτζαρε» πολιτικά τον κ. Τσίπρα για το γεγονός ότι στην ομιλία του δεν υπήρξε αναφορά στον κ. Πούτιν που είναι ο ηθικός αυτουργός για την εκτόξευση των τιμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Τσίπρας προτίμησε την …ντρίμπλα μέσω ρητορικής ερώτησης «εάν φταίει ο Πούτιν για την ακρίβεια στην Ελλάδα που άρχισε πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Τέλος επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αν και όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας δε ζήτησε εκλογές με μεγάλο ενθουσιασμό…
Στην αντιπέρα όχθη, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, μίλησε για ακρίβεια Μητσοτάκη, άφησε αιχμές για το καλάθι της νοικοκυράς, επικέντρωσε στην επανακρατικοποιηση της ΔΕΗ και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προστατεύει τα καρτέλ, αντί να κυνηγήσει την αισχροκέρδεια.
Ωστόσο η ειδοποιός διαφορά με παλαιότερες τοποθετήσεις του ήταν ότι χθες η ομιλία του δεν είχε τοξικότητα…

Το πολιτικό μότο-μήνυμα στην ομιλία του ήταν η ατάκα του «συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος και κυβερνάει σαν Θάτσερ. Μοναδικός συνδυασμός αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού».

Στο μόνο που συμφώνησαν Μητσοτάκης και Τσίπρας στη χθεσινή συζήτηση στη βουλή ήταν στα συλλυπητήρια μηνύματα τους για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη o οποίος ήταν ένα συγκλονιστικός αθλητής και σπάνιος άνθρωπος