today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Γεωργιάδης: Οι πιο ευάλωτοι πολίτες όταν βλέπουν τη σήμανση «καλάθι του νοικοκυριού» να ξέρουν ότι είναι το φθηνότερο προϊόν

«Δεν θα μπει ειδικό πλαφόν για τα προϊόντα του καλαθιού, πλαφόν υπάρχει ούτως ή άλλως για τα κρίσιμα για τη διαβίωση προϊόντα. Το καλάθι θα αλλάζει ανά 7 ή 14 μέρες, αναλόγως της επάρκειας και της διαθεσιμότητας που υπάρχει» σημείωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGΑ, για το καλάθι του νοικοκυριού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, με το καλάθι του νοικοκυριού, δεν είναι στόχος να περιοριστεί η ακρίβεια καθώς, «το καλάθι αφορά ένα κλάσμα προϊόντων, δεν μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό. Είναι μια προσπάθεια που σκεφτήκαμε με τους συνεργάτες μου και έχει στόχο να δώσει στη θύελλα του πληθωρισμού έναν χώρο βασικών προϊόντων απολύτως απαραίτητων για τη λειτουργία του νοικοκυριού, όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο από τον πληθωρισμό. Στόχος είναι, οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας να ξέρουν ότι όταν μπαίνουν στο σούπερ μάρκετ και βλέπουν τη σήμανση «καλάθι του νοικοκυριού» να ξέρουν ότι είναι το φθηνότερο προϊόν. Η μάχη του πληθωρισμού γίνεται με άλλους τρόπους, με το πλαφόν στο κέρδος για παράδειγμα».

Ο υπουργός διευκρίνησε ότι δεν θα μπει ειδικό πλαφόν για τα προϊόντα του καλαθιού ενώ σχεδιάζεται να ενταχθούν, εξ αρχής, στη λίστα, το αλεύρι και τα όσπρια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι δεν θα μπει ειδικό πλαφόν στις τιμές του καλαθιού και πρόσθεσε: «Πλαφόν υπάρχει ούτως ή άλλως για τα κρίσιμα προϊόντα διαβίωσης. Το καλάθι θα αλλάζει ανά 7 ή 14 μέρες, αναλόγως της επάρκειας και της διαθεσιμότητας που υπάρχει. Το αλεύρι για παράδειγμα σκεφτόμαστε να το εντάξουμε από την αρχή, να κάνουμε αυτή την αλλαγή, και κοιτάμε και για τα όσπρια. Δεν μπορούμε να “ξεχειλώσουμε” την λίστα γιατί δεν θα έχει νόημα αυτή η προσπάθεια. Νόημα έχει οι εταιρείες να κάνουν τιμές που θα είναι κάτω από το κόστος τους».

Για την χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Βουλή και το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τους ευάλωτους, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως, «μέτρα στήριξης στο μέτρο που τα δημοσιονομικά περιθώρια θα μας το επιτρέψουν θα λαμβάνονται. Δεν ξέρω την φύση των μέτρων, μπορεί να είναι ένα fuel pass, ανάλογα με τις τιμές των καυσίμων. Αυτό που μπορώ να σας πω ότι δεν θα είναι, είναι η οριζόντια μείωση των φόρων στα καύσιμα, ούτε ο ΦΠΑ. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Έχουμε ταυτόχρονα δύο θύελλες, η μία είναι ο πληθωρισμός και το δεύτερο είναι οι αγορές. Η κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει και στα δύο».

«Η επιδότηση των 0,15 ευρώ στο πετρέλαιο κίνησης γίνεται για να ενισχυθεί το πετρέλαιο θέρμανσης. Πρώτος στόχος ήταν αυτός, γι’ αυτό διπλασιάσαμε το επίδομα. Όμως, πράγματι, η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του αργού πετρελαίου ήταν κεραυνός εν αιθρία. Θα τηρήσουμε την δημοσιονομική μας ισορροπία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ