today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Γ.Γεωργαντάς: Υποκλινόμαστε στις Ελληνίδες αγρότισσες

Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα αγρότισσα στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και τη προσφορά της στην ελληνική κοινωνία και οικογένεια, εξήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αγρότισσα, που γιορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου.

«Μέσα από αυτή τη συμβολική ημέρα, υπενθυμίζουμε τον κρίσιμο ρόλο των Ελληνίδων στην εθνική μας γεωργία και κτηνοτροφία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργαντάς και πρόσθεσε ότι «ως Πολιτεία οφείλουμε να αναπτύσσουμε πολιτικές που θα δίνουν κίνητρα για περαιτέρω συμμετοχή των γυναικών στην αγροτική οικονομία».

Επισήμανε ότι με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, με τη γνώση, τη μεθοδικότητα, την τόλμη και την ευφυΐα – και όχι με τη μυϊκή δύναμη – ανοίγονται νέες προοπτικές για περαιτέρω συμμετοχή των γυναικών στον πρωτογενή τομέα».

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς «ο συνεργατισμός, η μεταποίηση, η οικοτεχνία, ο αγροτουρισμός, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, η άμβλυνση των ανισοτήτων, αναχαίτιση φαινομένων όπως η ερήμωση της υπαίθρου και ο κοινωνικός αποκλεισμός, είναι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συστηματικά παρεμβαίνει, επιχειρώντας να κρατήσει ισχυρή την παρουσία των γυναικών στην αγροτική οικονομία».

Τα αγροκτήματα με επικεφαλής γυναίκες αυξάνονται, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου κατά την ομιλία του, συμπληρώνοντας ότι και στη χώρα μας το φαινόμενο μορφωμένες γυναίκες να μετακομίζουν στην ύπαιθρο για να αναπτύξουν επαγγελματική δράση στον πρωτογενή τομέα, μεγεθύνεται.

Τέλος είπε ότι αποτελεί χρέος της Πολιτείας, τα επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα να κινηθούν προς την κατεύθυνση στήριξης των δραστηριοτήτων της υπαίθρου, καθώς αποτελούν «τροφοδότες ζωής, περιβαλλοντικούς φύλακες και διατηρητές του κοινού μας τόπου, της ελληνικής γης».

Η γυναίκα στον πρωτογενή τομέα με αριθμούς

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι 151.055 είναι γένος θηλυκού.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που έγιναν στον ΟΣΔΕ το 2022, από τις συνολικά 661.815 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οι 306.749 αφορούν σε γυναίκες, ποσοστό 46,34%. Η καλλιεργήσιμη έκταση που δηλώνεται από γυναίκες είναι το 36% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης σε όλη τη χώρα.

Αλλά και στα ευρωπαϊκά προγράμματα στη βιολογική γεωργία, το 37% των δικαιούχων είναι γυναίκες επαγγελματίες αγρότισσες. Στους Νέους Αγρότες το 32,63%, στην Εξισωτική το 54,2%, στα Σχέδια Βελτίωσης το 29%, στα γεωργοπεριβαλλοντικά το 43%, στις μικρές εκμεταλλεύσεις το 45,4%. Γενικά, το 53,48%, δηλαδή σε πλειοψηφικό ποσοστό, οι δικαιούχοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι γυναίκες.

Συζήτηση με τρεις αγρότισσες

Μετά το πέρας των ομιλιών, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τις τρεις αγρότισσες, όλων των ηλικιακών ομάδων μαζί με τη γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου.

«Υποκλινόμαστε στις Ελληνίδες αγρότισσες που στο πέρασμα των αιώνων με τον μόχθο και την αγάπη τους, βόσκουν τα κοπάδια τους και καλλιεργούν τη γη, παράγοντας τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα, τον ανεκτίμητο αυτό εθνικό μας πλούτο», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Καλογήρου και επισήμανε ότι «στο πρόγραμμα των χρηματοδοτήσεων από το ΠΑΑ, το 53,48% είναι γυναίκες».

Κατά την τοποθέτησή της, η 71χρονη Αννέτα Γεωργουλόπουλου, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά στο ξεκίνημά της τη δεκαετία το ’50, όταν «δεν υπήρχε ούτε μισθός, ούτε ασφάλιση» όπως είπε, με την ίδια να δηλώνει ότι «η γυναίκα, εκτός από αγρότισσα είναι και μάνα, και θυσιάζει τη ζωή της για τη οικογένειά της».

Στη συνέχεια, ο λόγος πέρασε στην Ηλιάνα Μαλιχίν, η οποία είναι οινοπαραγωγός στο Ρέθυμνο. Μίλησε για την απόφασή της να φύγει από την Αθήνα και να μεταβεί στην πόλη της Κρήτης, όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά και ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας προκειμένου περισσότερος νέος κόσμος να αφήσει τα αστικά κέντρα και να μεταβεί στην επαρχεία για να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα.

Τέλος, η Ειρήνη Γιαννάρου, μελισσοκόμος από την Αστυπάλαια, αναφέρθηκε στη βοήθεια που έλαβε από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να εξελίξει την παραγωγή της σε προϊόντα κυψέλης όπως κεραλοιφές, κηρήθρες κλπ.. «Το γεγονός ότι η Αστυπάλαια γίνεται «πράσινο» νησί, θα βοηθήσει στην εξέλιξη του προϊόντος. Θέλουμε λίγη βοήθεια στην προώθηση του προϊόντος και στην κατάρτιση» τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ