today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Γέλεν: Κάλεσμα προς τους συμμάχους της Ουάσιγκτον για την τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεών τους

H Αμερικανίδα υπουργός των Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν κάλεσε χθες τους συμμάχους και συνεργάτες των ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την υποστήριξη της Ουκρανίας και ακολουθήσουν τις ΗΠΑ κάνοντας περισσότερα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις “βαρβαρικές” επιθέσεις της.

Η Γέλεν εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στον Ουκρανό υπουργό των Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο, αλλά και υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχους για τις τελευταίες ρωσικές επιθέσεις που είχαν στόχο την πρωτεύουσα Κίεβο, αλλά και άλλες πόλεις που θεωρούνταν ασφαλείς, σχολιάζοντας θετικά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ.

“Για μια φορά ακόμα, ο κόσμος βλέπει την πραγματική φύση του βαρβαρικού και παράνομου πολέμου της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέκονται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και των Ουκρανών. Θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε καθώς εσείς ανοικοδομείτε μία ευημερούσα και ελεύθερη Ουκρανία για την οποία, η χώρα σας πολέμησε τόσο σκληρά για να την εξασφαλίσει”, δήλωσε η Γέλεν απευθυνόμενη στον Μαρτσένκο και την αντιπροσωπεία του πριν από μία συνάντηση.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να αποδεσμεύσει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια (4,64 δισεκατομμύρια ευρώ) για την άμεση υποστήριξη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως είπε η Γέλεν. Το Κογκρέσο ενέκρινε την χρηματοδότηση πριν από δύο εβδομάδες, αυξάνοντας τη συνολική και άμεση αμερικανική υποστήριξη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας στα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια (13,93 δισεκατομμύρια δολάρια).

“Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε αυτή τη χρηματοδότηση σε εσάς, το συντομότερο δυνατό, επειδή γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζουμε τη γενναία αντίστασή σας στην παράνομη ρωσική εισβολή”, τόνισε η ίδια.

Η Ουάσινγκτον συμμετέχει μαζί με τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ουκρανίας στην αναστολή των δόσεων αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας για αυτή, αλλά και για την επόμενη χρονιά, όπως είπε η Γέλεν.

“Αλλά, επιτρέψετε μου να το ξεκαθαρίσω αυτό: η διεθνής υποστήριξη για την Ουκρανία είναι μία συλλογική προσπάθεια. Καλούμε τους συνεργάτες και τους συμμάχους μας να μας ακολουθήσουν και να υλοποιήσουν ταχύτατα τις δεσμεύσεις τους για την Ουκρανία, αλλά και να κάνουν ακόμη περισσότερα, τόσο για να βοηθήσουν την Ουκρανία να συνεχίσει με τη λειτουργία των βασικών κυβερνητικών υπηρεσιών της, αλλά και να βοηθήσουν στην έναρξη της ανοικοδόμησης και της αποκατάστασης της”, είπε η ίδια.

Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει ότι χρειάζεται άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,16 δισεκατομμυρίων ευρώ) το μήνα σε μακροχρόνιες οικονομικές δεσμεύσεις προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού της, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, των αμυντικών δαπανών, αλλά και της συνέχισης της εξυπηρέτησης του χρέους της. Οι διεθνείς πιστωτές έχουν παγώσει τις πληρωμές για το χρέος, αλλά ποσοστό 80% των πληρωμών αφορούν σε εσωτερικές τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ