Αυγενάκης: Το 12,5% των αδιάφορων της ποδοσφαιρικής βάσης δεν μπορεί να εκβιάζει το 87,5%

ΑΠΕ

“Δεν εκβιαζόμαστε από τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις της ΕΠΟ και των ΕΠΣ. Το 12,5% των αδιάφορων της ποδοσφαιρικής βάσης δεν μπορεί να εκβιάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του 87,5%” τόνισε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΣ-Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελίας Λιακούλη, για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στον νομό Λάρισας και το Μητρώο εγγραφής των αθλητικών σωματείων.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι «γονείς, αθλητές, “υγιείς” παράγοντες σωματείων, βλέπουν ποιοι βάζουν ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Η συντριπτική πλειονότητά τους θέλει διαφάνεια και νοικοκύρεμα» και επισήμανε πως «χαιρόμαστε που πολλές ΕΠΣ έχουν ήδη κάνει βήματα για να αναθεωρήσουν τη στάση τους και πιέζουν την ΕΠΟ για να ξεκινήσει άμεσα η αγωνιστική δραστηριότητα».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε ότι «εμείς συνεχίζουμε και είναι αυτονόητο ότι παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο, με σεβασμό όμως στα 6.362 σωματεία όλων των αθλημάτων, που έχουν προσέλθει στο Μητρώο και στηρίζουν το νοικοκύρεμα και την τάξη στο αθλητικό οικοδόμημα».

Υπενθύμισε πως “καταθέσαμε διάταξη, με την οποία ουσιαστικά, διευκολύνουμε επιπλέον 301 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ώστε να τακτοποιηθούν, καθώς και 240 σωματεία άλλων αθλημάτων”. Μάλιστα, πρόσθεσε, η διάταξη συζητείται και ψηφίζεται αύριο στην ολομέλεια (σ.σ. στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά πάρκα). Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, η ρύθμιση θα επιτρέπει και στα σωματεία εκείνα που ακόμα δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο, εφόσον έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη αίτηση και κατέχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, να κάνουν χρήση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων και να αδειοδοτούνται για τη διεξαγωγή αγώνων από τις Περιφέρειες.

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης, υπενθύμισε τους σκοπούς του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αθλητικών Σωματείων («νομιμότητα, η τάξη και η διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα και η παροχή καθολικής πρόσβασης σε όλους»), τα οφέλη του, τις ανακολουθίες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και τις τεράστιες ευθύνες της ΕΠΟ και των ΕΠΣ που ανέστειλαν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα κόντρα στη βούληση των 2.260 ποδοσφαιρικών τους σωματείων σε σύνολο 2.585, καταλήγοντας (ειδικά για την περιοχή της Λάρισας): “Συνολικά, τα 78 από τα 83 (94%) ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Λάρισας προσήλθαν στο Μητρώο. Η φασαρία, λοιπόν, γίνεται για το 6% των μη εγγεγραμμένων και όχι για το 94% των νόμιμων; Για να καταλάβω” αναρωτήθηκε ο κ. Αυγενάκης.

Από την πλευρά της, η κα Λιακούλη είπε ότι ο κ. Αυγενάκης βρίσκεται σε πολύ μεγάλη σύγκρουση σχεδόν με το σύνολο των ΕΠΣ της χώρας επειδή, μαζί με τη σχετική νομοθεσία την οποία φέρατε στο κοινοβούλιο ρυθμίσατε ταυτοχρόνως και κάποιες τιμωρητικής φύσεως διατάξεις, προκειμένου ο νόμος να εφαρμοστεί: “Πυροδοτήσατε τη διένεξη, η οποία έφθασε στα άκρα, με αποτέλεσμα να έχουμε τώρα τη διακοπή του πρωταθλήματος” είπε η κα Λιακούλη.

Σημείωσε παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ του μητρώου, αλλά είναι άλλο η νομιμότητα και άλλο οι προϋποθέσεις που βάζει η κυβέρνηση ότι μέχρι να εγγραφούν όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία στο μητρώο δεν μπορούν να αγωνίζονται.. “Τα γήπεδα τα συντηρεί ο ελληνικός λαός με τα τέλη και τους φόρους, δεν τα συντηρείτε ούτε εσείς, ούτε ο προηγούμενος ούτε ο επόμενος από εσάς. Συνεπώς, δεν μπορείτε να αποκλείετε το δικαίωμα ενός ερασιτεχνικού σωματείου να αγωνίζεται στο γήπεδό του, είπε η κα Λιακούλη.