today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

Τρας: Να συνεχίσει η G7 τη συνέχιση υποστήριξης στην Ουκρανία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας θα ζητήσει σήμερα από τους άλλους ηγέτες της ομάδας των κρατών-μελών της G7 να παραμείνουν σταθεροί στην υποστήριξή τους απέναντι στην Ουκρανία, ενώ θα αιτηθεί μία επείγουσα διάσκεψη των ηγετών του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά την κλιμάκωση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά ουκρανικών πόλεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επιστρατεύσει περισσότερους στρατιώτες και έχει προχωρήσει σε απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων, μετά την εκδήλωση μιας ουκρανικής αντεπίθεσης, για την ανακατάληψη εδαφών στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Η Βρετανία έχει χαρακτηρίσει ως απαράδεκτες τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών περιοχών στην Ουκρανία και η Τρας έχει δηλώσει ότι η ψηφιακή διάσκεψη της G7 στην οποία θα λάβει μέρος και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι μία ευκαιρία επανεπιβεβαίωσης της ενότητας για την αντίθεση των χωρών κατά της ρωσικής εισβολής.

“Κανένας δεν θέλει περισσότερο την ειρήνη από την Ουκρανία. Από την μεριά μας, δεν πρέπει να μετακινηθούμε ούτε κατ’ ελάχιστον από την απόφασή μας να τους βοηθήσουμε για να κερδίσουν τον πόλεμο”, αναμένεται να τονίσει στην ψηφιακή διάσκεψη η Τρας, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για τη διεξαγωγή μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αντιδρώντας στην εισβολή.

Η Τρας θα υποστηρίξει ότι η προώθηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων επιτεύχθηκε μερικώς από τη στρατιωτική και αμυντική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία η διεθνή κοινότητα, όπως επίσης και από τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας.

Η ίδια θα τονίσει ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να διατηρηθούν και θα αιτηθεί μία κανονική διάσκεψη των ηγετών του ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες ημέρες.

“Η συντριπτική διεθνή υποστήριξη για τη μάχη που δίνει η Ουκρανία έρχεται σε ακραία αντίθεση με την απομόνωση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή”, θα υποστηρίξει η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ