today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Τα κέρδη της Ελλάδας από την άτυπη Σύνοδο της Πράγας

Τους «καρπούς» της εξωστρεφούς εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής της Ελλάδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έδρεψε στην Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Ταγίπ Ερντογάν στα μάτια της Ευρώπης, για την άνευ προηγουμένου τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της χώρας μας.

Του Κώστα Πασίση

Η ατάκα Μητσοτάκη, ενώπιον ευρωπαϊκής ομήγυρης, ότι «Σηκώθηκα πάνω και είπα στον Ερντογάν ό,τι έχω να σου πω, θα σ’ το πω κατά πρόσωπο», αντανακλά το νέο «πνεύμα», τη νέα φιλοσοφία που διαπερνά οριζόντια την εξωτερική πολιτική της χώρας, αφήνοντας πίσω της το δόγμα του κατευνασμού της Τουρκίας.

Ήταν βέβαια και απόρροια των ισχυρών συμμαχιών της Ελλάδας  με τις  ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά και της μεγάλης αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων, μετά τη θεαματική αναβάθμιση τους, που είναι σε εξέλιξη.

Στο Μαξίμου κάνοντας …ταμείο από τα τεκταινόμενα στην Τσεχική πρωτεύουσα εστιάζουν περισσότερο στη δήλωση Μητσοτάκη, ότι πλέον ότι οι «ευρωπαίοι ηγέτες  κατάλαβαν  ποιος είναι αυτός που προκαλεί». Και αυτό επειδή ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε στο δείπνο των ηγετών να κάνει το άσπρο μαύρο, λέγοντας ψευδώς ότι η Ελλάδα προκαλεί την ένταση στο Αιγαίο.

Ενώ ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής ότι κρατάει την τοποθέτηση Ερντογάν, ότι η Τουρκιά δεν έχει βλέψεις προς την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας.

Παράλληλα επισημαίνεται, ίσως και με …ικανοποίηση ότι ο Σουλτάνος στην Πράγα «αυτοαπομονώθηκε» διπλωματικά καθώς πέρναγε την περισσότερη ώρα του, κάνοντας παρέα με τους αρχηγούς κρατών της Ασίας όπου και ανήκει…

Τα ηχηρά μηνύματα στον Σουλτάνο 

Στην κυβέρνηση κρατούν ακόμη τα αυστηρά μηνύματα που έλαβε  από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος συνέστησε στην Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την “ανησυχία” του για την κατάσταση στο Αιγαίο και “κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Το μήνυμα της Ελλάδας ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι το πρόβλημα  στην Ανατολική Μεσόγειο, πέρασε όχι μόνο στους ηγέτες της Ε.Ε αλλά και στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Επί παραδείγματι το politico χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως τον ολοένα και πιο αυταρχικό Πρόεδρος της Τουρκίας. Ενώ οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι είναι γνωστός για την αγένεια του…

Προφανώς επειδή η Τουρκία θα παραμείνει γείτονας μας και την επόμενη ημέρα της Πράγας, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε κάποια στιγμή το διάλογο με την Τουρκία.

«Επαναλαμβάνουμε: Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση. Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος στις δηλώσεις είπε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών, αλλά μπορεί να γίνει στο μέλλον…

Ενώ ενδιαφέρον έχει και η διευκρίνηση του στην πολεμική απειλή, ότι θα έρθουμε να βράδυ ξαφνικά, λέγοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες που απειλούν την Τουρκία.

Σύμφωνα με αναλυτές στην προκειμένη περίπτωση διαφαίνεται  μια μικρή μετατόπιση(;) από το σκληροπυρηνικό αφήγημα «γιοκ Μητσοτάκης και πιθανολογείται ότι στο μέλλον Μητσοτάκης και Ερντογάν θα τα ξαναπούν…

Ενδεχομένως να κατάλαβε το διεθνές βαρύ κλίμα που επικρατεί για την Τουρκία, αλλά και την μεγάλη επιρροή που έχει η Ελλάδα στη διπλωματική σκακιέρα.

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την Πράγα και όχι μόνο είναι ότι η Ελλάδα πλέον ανήκει στον σκληρό πυρήνα των Ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως επισημαίνεται από συνεργάτη του Πρωθυπουργού ο  Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει προτάσεις που βρίσκουν ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες και γενικότερα έχει παρεμβατικό ρόλο στα της Ευρώπης.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η πρόταση του για το πλαφόν στο φυσικό αέριο αλλά και οι παλαιότερες προτάσεις του για την κοινή αντιμετώπιση της πανδημίας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ