today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Το πανεπιστήμιο Αθηνών «φέρνει» το διάστημα κοντά μας

Πώς σχεδιάζεται και πώς υλοποιείται μια διαστημική αποστολή; Πώς παρατηρούμε με τηλεσκόπιο τον νυχτερινό ουρανό; Τι σημαίνει η παρουσία του τηλεσκοπίου James Webb στο διάστημα; Ποιος είναι ο Έλληνας υποψήφιος αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA); Πώς… μαγειρεύουμε έναν κομήτη;

Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά έρχεται να δώσει εκδήλωση του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, (17:00-22:00) με ελεύθερη είσοδο, στο Τμήμα Φυσικής της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το διάστημα, τους μελετητές του, αλλά και έναν υποψήφιο ταξιδευτή του, τον Δρ. Αδριανό Γολέμη.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται με την υποστήριξη των φοιτητών του πανεπιστημίου, απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο και ενήλικες, και έχει σχεδιαστεί για να φέρει σε επαφή το κοινό με την έννοια, την επιστήμη και τις τεχνολογίες του Διαστήματος.

Γιατί, ίσως το διάστημα να είναι, τελικά, πιο κοντά μας από ό,τι φανταζόμαστε.

«Το Διάστημα δεν είναι πλέον κάτι άπιαστο, μακριά από εμάς, κάτι που δεν μας αφορά», ανέφερε σχετικά ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Ιωάννης Δαγκλής.

Όπως εξήγησε, στις δραστηριότητες της εκδήλωσης τα παιδιά μαθαίνουν ότι πολλές από τις καθημερινές εφαρμογές που απολαμβάνουμε στη Γη, αρχικά δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε διαστημικές αποστολές.

«Επίσης, μαθαίνουν ότι τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στο Διάστημα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πάρα πολλών ανθρώπων με πολλές διαφορετικές ειδικότητες και ότι τα πολύπλοκα διαστημικά προγράμματα επιτυγχάνονται μέσω της συνεργασίας διαφορετικών εθνών για το καλό της ανθρωπότητας», συμπλήρωσε.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων όπως βιωματικά εργαστήρια, διαστημικές χειροτεχνίες, παρουσίαση πειραμάτων, quiz γνώσεων, ομιλία για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου, ουρανογραφία και παρατήρηση με τηλεσκόπια.

Ειδικά για τη συμμετοχή των μικρών μαθητών στην εκδήλωση, οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι η επαφή τους με την επιστήμη του διαστήματος στην παρούσα συγκυρία, της πανδημίας και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών της, ενισχύει τόσο στη γνωσιακή, όσο και την ψυχική τους εξέλιξη.

«Το Διάστημα δημιουργεί έμπνευση και βοηθάει τα παιδιά και τους μεγάλους να ονειρεύονται», σημείωσαν οι φοιτητές της ομάδας SpaceGates.

Και αυτό έχει να κάνει εν τέλει και με την κοινωνική πρόοδο. «Η επένδυση στο Διάστημα, τόσο μέσω χρηματοδότησης των διαστημικών αποστολών και της διαστημικής τεχνολογίας που διαρκώς διευρύνεται, όσο και μέσω της προώθησης των διαστημικών σπουδών και των επαγγελμάτων συναφών με το διάστημα, προάγει την πρόοδο της κοινωνίας», επεσήμαναν οι φοιτητές.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:

* Η μεγάλη των Αστροναυτών Σχολή (βιωματικό εργαστήριο), από την ομάδα SpaceGates (https://spacegates.wordpress.com/)

* Διαστημική αποστολή στον ‘Αρη (χειροτεχνία και Lego kit), από προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (https://hsc.gov.gr/el/)

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα απευθύνεται σε παιδιά από Α’ έως ΣΤ’ Δημοτικού και για τη συμμετοχή σε αυτή είναι υποχρεωτική η κράτηση θέσης (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScUDmThtka1Ej8jxjPTEIaAPPRkBzXOPsMt5f_VLrsa5cPeCw/viewform).

* Quiz σχετικά με το Διάστημα

* Μαγειρεύοντας έναν κομήτη (παρουσίαση πειράματος)

* Μελέτη των φάσεων της Σελήνης (πείραμα επίδειξης)

* Χειροτεχνίες και κατασκευές με θέμα το Διάστημα

* Χαιρετισμός από τον Έλληνα υποψήφιο Αστροναύτη της ESA Δρ. Αδριανό Γολέμη

* Κεντρική Ομιλία από την Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Δασύρα (http://scholar.uoa.gr/kdasyra) με θέμα το James Webb Space Telescope

* Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου (http://observatory.phys.uoa.gr/) και παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με το τηλεσκόπιο του Γεροσταθοπούλειου.

* Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με φορητά τηλεσκόπια από την ταράτσα του Τμήματος Φυσικής, με την ευγενική υποστήριξη των ερασιτεχνών αστρονόμων της ομάδας “Periastron”.

Πού και πότε

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Τμήμα Φυσικής της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, μεταξύ 5μμ και 10μμ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες για την Ομάδα Διαστημικής Φυσικής του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ και την εκδήλωση στους συνδέσμους:

http://www.space.phys.uoa.gr/ και

https://www.phys.uoa.gr/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_ekdilosis/ekdilosi_gia_tin_pagkosmia_ebdomada_diastimatos/ .

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, τιμώντας τη μνήμη της εκτόξευσης του πρώτου δορυφόρου, Σπούτνικ-1, στις 4 Οκτωβρίου 1954 και την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης για το Διάστημα του ΟΗΕ στις 10 Οκτωβρίου 1967. Ο στόχος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος, όπως δηλώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1999, είναι να «αυξήσει τα οφέλη από τις ειρηνικές χρήσεις της διαστημικής επιστήμης και τεχνολογίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Είναι μια «διεθνής γιορτή για την επιστήμη και τεχνολογία και για τη συνεισφορά τους στη βελτίωση των συνθηκών ζωής για την ανθρωπότητα».

Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος (https://www.worldspaceweek.org/) πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο σε σχολεία, πανεπιστήμια, επιστημονικά κέντρα, πλανητάρια, και μουσεία, μεταξύ άλλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ