Νέα παρέμβαση Ντογιάκου για το θέμα παραγραφής αδικημάτων στην υπόθεση Siemens

ΑΠΕ

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος πραγματοποίησε σήμερα νέα παρέμβαση στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens.

ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ήδη έχει παρέμβει αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης διατάσσοντας έρευνα, για το ποιοι ευθύνονται και πώς κατέληξε σημαντικό κομμάτι της υπόθεσης να οδηγηθεί στην παραγραφή, ενώ με την έγγραφη παραγγελία του προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, ζητά πέραν της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών για τη διαχείριση της πολύχρονης πορείας της υπόθεσης και έρευνα για ένα ακόμα σημαντικό σκέλος.

Εκείνο που αφορά τους νόμους που ψηφίστηκαν, ειδικά τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες το 2019, που άλλαξαν το ποινικό περιβάλλον και ενδεχομένως επηρέασαν αδικήματα που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι, συμβάλλοντας καθοριστικά στην παραγραφή τους.

«Πέραν τούτων«, αναφέρει στην παραγγελία του ο κ. Ντογιάκος, «να ελέγξετε αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες, κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619 του 2019, 4637 του ίδιου έτους και 4855 του 2021».

Ηδη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δώσει και εντολή για διευρυμένη έρευνα για το πως απαλλάχθηκαν οι κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο της Siemens (ειδικά λόγω παραγραφής) στέλνοντας άμεσα παραγγελία σε εισαγγελέα με ρητή εντολή: «Να διερευνήσετε αν συντρέχει ή όχι περίπτωση πράξεων ή παραλείψεων, αξιόποινου χαρακτήρα, προσώπων με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ιδιότητα είχαν συμμετοχή στους δικονομικούς χειρισμούς της υπόθεσης και συνετέλεσαν ουσιωδώς στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων».