today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Απογοήτευση Μπαίντεν για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ – Αξιολογεί εναλλακτικές λύσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή του για την απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ουάσινγκτον αξιολογεί τις εναλλακτικές λύσεις που έχει.

Παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως δεν έχει μετανιώσει για το πρόσφατο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία το οποίο, όπως είπε, επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούσαν τη Μέση Ανατολή.

Οι δεκατρείς χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι δέκα σύμμαχοι τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία), συμφώνησαν στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ωθήσει ανοδικά την τιμή της βενζίνης, λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ όπου διακυβεύεται ο έλεγχος του Κογκρέσου.

«Εξετάζουμε ποιες εναλλακτικές μπορεί να έχουμε», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ+. «Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα», συμπλήρωσε.

Όταν ρωτήθηκε εάν μετάνιωσε για την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε ότι το ταξίδι εκείνο δεν αφορούσε ουσιαστικά το πετρέλαιο. «Το ταξίδι αφορούσε τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ και… τον εξορθολογισμό ορισμένων θέσεων», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Ωστόσο, είναι μια απογοήτευση» και υποδηλώνει προβλήματα, συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στην απόφαση του ΟΠΕΚ+.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ