today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Περιφέρεια Αττικής: Εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειών για την Υγεία του ΠΟΥ

Στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Περιφερειών για την Υγεία, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με μέλη 39 μεγάλες Περιφέρειες Ευρωπαϊκών Κρατών εντάχθηκε η Περιφέρεια Αττικής, όπως επισήμως ανακοίνωσε η συντονίστρια του Δικτύου, στον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, προγραμματική εξαγγελία του οποίου υπήρξε η επίτευξη της σημαντικής αυτής διάκρισης.

Στην επιστολή της η δρ Bettina Menne, συντονίστρια του ΠΟΥ για το δίκτυο RHN (που ιδρύθηκε το 1993), η οποία έκτοτε βοηθά τις περιφέρειες να επιταχύνουν την παροχή βελτιωμένης υγείας του πληθυσμού, καλωσορίζει την Περιφέρεια Αττικής στο Δίκτυο των Περιφερειών για την Υγεία της Ευρώπη,

Ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ) του οποίου μέλος είναι και η Περιφέρεια, έχοντας θέσει ως στρατηγική επιλογή, την αναβάθμιση των υπηρεσιών και δράσεων υπέρ της υγείας των πολιτών της Αττικής, έχει αιτηθεί την ένταξη του ΕΔΔΥΠΠΥ στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ όπου μέχρι στιγμής είναι πιστοποιημένο μέλος.

Σημειώνεται ότι με το ΕΔΔΥΠΠΥ η Περιφέρεια έχει αναπτύξει σημαντικές δράσεις Προαγωγής Υγείας όπως τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, ενημέρωσης των πολιτών στους δήμους της Αττικής και τα ΚΕΠ Υγείας.

Ο Γ. Πατούλης σε δηλώσεις του για τη σημασία της προαγωγής της υγείας σε τοπικό επίπεδο όπως «κατέδειξε και η πανδημία» επισημαίνει ότι παρά τις δυσχέρειες της υγειονομικής κρίσης, η Περιφέρεια λειτούργησε με προσήλωση στο στόχο να καταστεί η Αττική, Υγιής Περιφέρεια με ενεργό ρόλο στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Υγιών Περιφερειών της Ευρώπης.

«Η υγεία των πολιτών και η προστασία της παραμένει βασική επιλογή μας, και εκτιμούμε ότι η εναρμόνιση με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις μεθόδους, τις αξίες και τις αρχές του πλέον αρμόδιου Παγκόσμιου Οργανισμού, δημιουργεί νέες προοπτικές για μια καλύτερη υγεία προς όφελος όλων με τη φροντίδα της Περιφέρειας Αττικής», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι το δίκτυο RHN έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εργασίας (EPW), 2020 – 2025 ενώ το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειών για την Υγεία (Regions for Health Network-RΗΝ) του ΠΟΥ στοχεύει:

– στην εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική περίθαλψη χωρίς οικονομικές δυσκολίες

– στην προστασία από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία

– στην εξασφάλιση καλύτερης υγείας και ευεξίας σε όλες τις ηλικίες

– σε δίκαιες λύσεις για την Υγεία και την αντιμετώπιση του Κοινωνικού αποκλεισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ