today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον δύο νεκροί από έκρηξη σε τέμενος στο υπουργείο Εσωτερικών

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Καμπούλ από έκρηξη που σημειώθηκε μέσα σε τέμενος στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν τα θύματα.

Η διοίκηση του νοσοκομείου που διευθύνεται από την ιταλική ΜΚΟ Emergency, ανακοίνωσε σε tweet ότι δέχθηκε 20 ασθενείς, δύο εκ των οποίων είχαν υποκύψει στα τραύματά τους όταν έφτασαν, «μετά από βομβιστική επίθεση μέσα σε τέμενος του υπουργείου Εσωτερικών».

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Αμπντούλ Νάφι Τακόρ, είχε αναφέρει νωρίτερα ότι έκρηξη σημειώθηκε «κοντά στο υπουργείο, σε τέμενος όπου ορισμένοι εργαζόμενοι και επισκέπτες του υπουργείου συνηθίζουν να προσεύχονται».

Δεν ήταν σε θέση να πει αν υπάρχουν θύματα.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα», πρόσθεσε.

Την περασμένη Παρασκευή, μια επίθεση αυτοκτονίας σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο στην Καμπούλ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 53 ανθρώπων, ανάμεσά τους τουλάχιστον 46 κορίτσια και τον τραυματισμό 110 άλλων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από την Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Οι αρχές των Ταλιμπάν αναφέρουν απολογισμό από αυτή την επίθεση: 25 νεκρούς και 33 τραυματίες.

Το Σαββατοκύριακο, σποραδικές διαδηλώσεις γυναικών πραγματοποιήθηκαν στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις, με τις συμμετέχουσες να καταδικάζουν την επίθεση. Οι κινητοποιήσεις αυτές κατεστάλησαν αμέσως από δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι πυροβόλησαν αρκετές φορές στον αέρα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι ένα εξαιρετικά λεπτό θέμα στο Αφγανιστάν, χώρα με πληθυσμό κατά πλειονότητα σουνιτικό. Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο και λύκειο) στα κορίτσια. Οι φοιτήτριες αντίθετα μπορούν να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια, αλλά ο αριθμός τους θα μειωθεί με τα χρόνια, ελλείψει πρόσβασης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Εξάλλου οι Ταλιμπάν θεωρούν την κοινότητα των Χαζάρων ειδωλολατρική και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το καθεστώς τους πως την βάζει συχνά στο στόχαστρο. Ο βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν, που έχει διαπράξει αρκετές επιθέσεις με στόχο Χαζάρους, θεωρεί τους Χαζάρους αιρετικούς και εναντιώνεται επίσης στην εκπαίδευση των κοριτσιών.

Η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021 έθεσε τέλος σε δύο δεκαετίες πολέμου στο Αφγανιστάν και οδήγησε σε σημαντική μείωση της βίας, αλλά η κατάσταση ασφαλείας άρχισε να επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ