today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Το «ναι» στο τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν και το «άκυρο» της Βουλής της Λιβύης στην Τουρκία

Την τακτική «καρότου και  μαστιγίου» επιστρατεύει η κυβέρνηση έναντι της τουρκικής επιθετικότητας που έχει ξεφύγει κάθε ανεκτού ορίου, θέτοντας εν αμφιβόλω την ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Του Κώστα Πασίση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου  έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι αν ο Ερντογάν θέλει να έχει ένα τετ-α-τετ με τον Μητσοτάκη, στην Πράγα ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έχει αντίρρηση και  λέει ναι…

Το σκεπτικό είναι ότι η Αθήνα είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, όπως είναι η αποφυγή της έντασης και ο  σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου που σήμερα δεν υφίστανται.

Στην προκειμένη περίπτωση η Αθήνα έδειξε ότι το πρόβλημα δεν το έχει η Ελλάδα αλλά η Άγκυρα που θέλει να της αναγνωριστεί με το «έτσι θέλω» ο ηγετικός ρόλος της στην περιοχή

Η Τουρκία δυναμιτίζει καθημερινά το κλίμα, απειλεί με πόλεμο και ερμηνεύει κατά το δοκούν το Διεθνές Δίκαιο και με αυτό το τρόπο κλείνει κάθε παράθυρο διαλόγου και συνεργασίας των δύο χωρών.

Μόλις πριν από ένα 24ωρο, ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτοντας τις νεοοθωμανικές φαντασιώσεις του ανέφερε ότι τα  σύνορά μας είναι  τα 78 νεκροταφεία μαρτύρων που έχουμε σε 32 χώρες.

Ξεχνώντας προφανώς ότι και η χώρα μας έχει νεκροταφεία στην Μικρά Ασία…

Επιπλέον ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιμένει στις προκλήσεις, τονίζοντας ότι  «η στρατικοποίηση νησιών σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων».

Κατά τον αν. καθηγητή Διεθνούς Ασφάλειας στο King College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Μάνο Καραγιάννη, «οι πολλές προκλητικές δηλώσεις των τούρκων προβληματίζουν και υποκρύπτουν πολιτική στόχευση»…

Ο κ. Καραγιάννης σε δηλώσεις του στον Σκαι υποστήριξε ότι δε βλέπει σύρραξη επειδή η Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, γνωρίζει πολύ καλά τις ικανότητες της Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν, ενδεχομένως και να πιέζουν για μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου οι δίαυλοι επικοινωνίας που σήμερα δεν υπάρχουν.

Η αποκλιμάκωση της έντασης ήταν άλλωστε και ένα από τα θέματα της συνάντησης στην Πόλη του συμβούλου της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο  της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ο οποίος ταυτόχρονα είναι και ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου.

Και ίσως να μην είναι τυχαίο το «ναι» της Αθήνας για ραντεβού  Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα, καθώς ήλθε μια ημέρα μετα την προαναφερθείσα συνάντηση…

Όπως επίσης να μην είναι τυχαία, παραμονές της συνόδου στην Πράγα και η χθεσινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης.

Από την άλλη πλευρά το ελληνικό …μαστίγιο φάνηκε από το «καθαρό» μήνυμα  που έστειλε στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της συνέντευξης του στην εφημερίδα Sunday Times.

Αναφερόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο τόνισε πως «επιδιώκει ένα μεγαλειώδες οθωμανικό όραμα. Θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν το μεγαλείο της Τουρκίας, κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Παράνομο άκυρο και ανυπόστατο το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου και του ΥΠΕΞ   είναι η επίσκεψη στη Λιβυη των Τσαβούσογλου-Ακάρ- Ντονμέζ και  η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.

Ωστόσο, τα χαμόγελα έσβησαν μόλις ανακοινώθηκε ότι η Βουλή της Λιβύης δεν αναγνωρίζει τη εν λόγω συμφωνία.

Προηγουμένως, οι τουρκικές διαρροές μιλούσαν για  τη μίσθωση της ΑΟΖ στην Τουρκία από τουρκικές εταιρείες που θα κάνουν έρευνες για φυσικό αέριο, στο πλαίσιο του ψευδεπίγραφου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων Τουρκίας-Λιβύης, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας  συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry και αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Συμφωνήθηκε επίσης όπως ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας την εν λόγω  συμφωνία διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα νόμιμα μέσα.

Μια «καθαρή» ανακοίνωση που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τη δυναμική αντίδραση της χώρα μας.

Η εξέλιξη πάντως  κρίνεται σημαντική επειδή στο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο υπάρχουν περιοχές, νότια της Κρήτης, που εφάπτονται με την Ελληνο-Αιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα και να οδηγήσει σε νέες μεγάλες εντάσεις.

Προς το παρόν πάντως στο πεδίο δεν υπάρχουν κινήσεις ανάλογες με αυτές που είχαν γίνει το καλοκαίρι του 2020…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ