today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Καλύτερα μια κυβέρνηση με λάθη, παρά μια λάθος κυβέρνηση – Γράφει ο Στράτος Σιμόπουλος

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λάθη, όπως άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις.

Λογικά, μάλιστα, έχοντας διαχειριστεί την υβριδική επίθεση στον Έβρο, την πανδημία, ενώ διαχειρίζεται ακόμη την κρίση στο ελληνοτουρκικό και το πολύ αυξημένο ενεργειακό κόστος και παρεμπιπτόντως τον πληθωρισμό.

*Του Στράτου Σιμόπουλου

Λογικές, λοιπόν, είναι οι γκρίνιες από την πλευρά ψηφοφόρων της, ενώ αναμενόμενες οι λυσσαλέες επιθέσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, αντέχει δημοσκοπικά για έναν απλό λόγο. Ποιος είναι αυτός;

Η γνώση των περισσότερων πολιτών ότι είναι προτιμότερο να έχουμε μια κυβέρνηση με λάθη παρά μια λάθος κυβέρνηση.

Τα επιμέρους λάθη διορθώνονται, η πορεία πρέπει να είναι σωστή. Οι αποκλίσεις από την πορεία επιτρέπονται αρκεί με κατάλληλες κινήσεις το «καράβι» να επανέρχεται στο σωστό δρόμο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί την ουσία όσων ισχυρίζομαι. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στη φετινή διαχείριση των πυρκαγιών. Μία πολύ διαφορετική και πολύ βελτιωμένη σε σχέση με την προϋπάρχουσα δομή, έφερε αποτελέσματα.

Το ίδιο μπορώ να ισχυριστώ και για την επιστροφή χρημάτων τον Ιούλιο σε όσα νοικοκυριά είχαν δει θεόρατες αυξήσεις στο ρεύμα. Ομολογία λάθους ήταν που διορθώθηκε.

Από την άλλη πλευρά οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι μια επανάληψη της περιόδου 2015-2019 θα ήταν άλλη μια βουτιά στο κενό. Θα επέλεγαν μια λάθος κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. Ο αριστερόστροφος λαϊκισμός είναι ταυτοτικό του στοιχείο. Δεν έχει προτάσεις, αλλά και όταν έχει, είναι «εν κενώ», χωρίς  ή με πρόχειρη κοστολόγηση. Ταυτόχρονα, όμως, πέρα από την καχυποψία λόγω των κυβερνητικών πεπραγμένων του δε μπορεί, πλέον, να συμβαδίσει με τις αντισυστημικές δυνάμεις που πάντα σε περιόδους κρίσεις μεγαλώνουν.

Παράλληλα, δεν μπορεί, λογικά άλλωστε να αποκοπεί από τις ρίζες του που τον κάνουν να υιοθετεί συνεχώς θέσεις, οι οποίες για την πλειοψηφία των πολιτών δε συνδέονται με την κανονικότητα.

Με απλά λόγια η κυβερνητική προοπτική του για τους περισσότερους είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Όταν, λοιπόν, έρθει η ώρα της κάλπης οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν, ιδιαίτερα οι κεντροδεξιοί και στο δίλημμα «Επιθυμούμε μια κυβέρνηση με λάθη ή μια λάθος κυβέρνηση;».

Η απάντηση είναι προφανής.

* Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων. Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο site www.efsimopoulos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ