today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Στον «αστερισμό» της αβεβαιότητας οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του Έλληνα Πρωθυπουργού συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, διαμηνύει η κυβέρνηση με αφορμή την άτυπη σύνοδο της  Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ), στην Πράγα που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου και βασική  αίτια είναι, το παραληρηματικό κρεσέντο απειλών του Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της χώρας μας.

Του Κώστα Πασίση

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ορατή αποκλιμάκωση, στην ένταση  που μεταφράζεται ουσιαστικά σε κάποιο «μορατόριουμ».

Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με ιαχές πολέμου και καθημερινές υπερπτήσεις, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Εκτός του «μορατόριουμ», η Ελλάδα θέτει άλλον έναν απαράβατο όρο που είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

«Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά σε σταθερή βάση, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε προ ημερών ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση του με τον πρώην γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Από την τοποθέτηση αυτή  η χώρα μας σήμερα δεν έχει μετακινηθεί ούτε χιλιοστό.

Επί της ουσίας αν η Τουρκία θέλει διάλογο με την Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ρότα 180 μοιρών και να  ζητήσει να γίνουν συνομιλίες, κάτι που δε διαφαίνεται στον ορίζοντα σε ρεαλιστική βάση, μετά τη συνέχιση των προκλήσεων από τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια για τη στρατικοποίηση των νησιών» δήλωσε  ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε νέες του δηλώσεις του, αποκαλύπτοντας τις μη ειρηνικές προθέσεις του.

Ο κ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε και κατά των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο αλλά και για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού σε νησιά της Ελλάδος.

Μια κίνηση που ενοχλεί σφόδρα την Τουρκία καθώς εμμέσως πλην σαφώς αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα απειλείται από την Τουρκία και έχει δικαίωμα νόμιμης άμυνας…

Στα ελληνοτουρκικά πλέον  όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, ακόμη και ενός «θερμού» επεισοδίου.

Εξού και οι ασκήσεις που κάνουν οι δυο χώρες στα νερά του Αιγαίου, που τις τελευταίες ημέρες αρχίζουν να «θερμαίνονται».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Άσκηση «Αργώ 2022», με  Έλληνες και Γάλλους  κομάντο να πραγματοποιούν  «απόβαση» στη Σκύρο.

Φυσικά το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή την άσκηση που λήγει σήμερα είναι η συμμετοχή της Γαλλίας, που στέλνει ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα σε περίπτωση που αποφασίσει να διαβεί το …Ρουβίκωνα.

Παράλληλα η  Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις στο πεδίο, με τη NAVTEX που έχει  εκδώσει   για το ερευνητικό πλοίο Γιουνούς. Η εν λόγω Navtex,, δεσμεύει μία περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο και η ισχύς της λήγει στις 5 Οκτωβρίου.

Ένα μήνυμα που διάβασαν προφανώς και στις ΗΠΑ

Την ερχόμενη Πέμπτη στην Πράγα, αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη  ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι Τουρκία με τη συμπεριφορά της αποτελεί παράγοντα αστάθειας για ολόκληρη την Μεσόγειο και θα ζητήσει την έμπρακτη καταδίκη της Τουρκίας…

Όσον αφορά τώρα τα πραγματικά αίτια αυτής της επίθεσης της Τουρκίας προς τη χώρα μας, τα αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ λέγοντας ότι θέλει τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης αλλά και δίκαιη μοιρασιά στο πλούτο του Αιγαίου…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ