today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Λιζ Τρας: Δεν θα επιτρέψουμε στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία

Η Βρετανία δεν θα δεχθεί ποτέ τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια “ως κάτι άλλο από ουκρανικό έδαφος”, δήλωσε η πρωθυπουργός Λιζ Τρας και πρόσθεσε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο”, ανέφερε η Τρας σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

“Ο Πούτιν ενήργησε, γι΄άλλη μια φορά, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο περιφρονώντας κατάφωρα τις ζωές του ουκρανικού λαού τον οποίο ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί.”

Αργότερα σήμερα, ο Πούτιν αναμένεται να κηρύξει ρωσική διακυβέρνηση επί του 15% περίπου της Ουκρανίας, στη μεγαλύτερη προσάρτηση στην Ευρώπη μετά τον Χίτλερ.

Η Ρωσία διεξήγαγε δημοψηφίσματα, όπως τα αποκαλεί, σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο είπαν πως οι ψηφοφορίες παραβίασαν το διεθνές δίκαιο, ήταν καταναγκαστικές και όχι αντιπροσωπευτικές.

Η Τρας μίλησε επίσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να πει πως η Βρετανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις προσπάθειες της Ρωσίας να προσαρτήσει ουκρανικό έδαφος.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αγνοήσει ποτέ την κυρίαρχη βούληση των λαών αυτών και δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως κάτι άλλο από ουκρανικό έδαφος”, ανέφερε σήμερα στη δήλωσή της η Τρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ