today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Κερδίζει έδαφος η πρόταση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκή λύση και πλαφόν στο φυσικό αέριο

Επιμένει στην  Ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ο οποίος πρωτοστατεί σε τολμηρές   πρωτοβουλίες αντιμετώπιση της, έχοντας θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής του τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από τα δόλια παιχνίδια της Ρωσίας, με τον αγωγό φυσικού αερίου  Nord Stream.

Η επιβολή πλαφόν  στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ήταν μια πρόταση που είχε βάλει στο τραπέζι της Ευρώπης από την αρχή της ενεργειακής κρίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ωστόσο η πρωτοβουλία του πήρε μεν αριθμό …πρωτοκόλλου, αλλά δεν προχώρησε, λόγω των γνωστών γερμανικών ενστάσεων και αντιδράσεων.

Του Κώστα Πασίση

Οι εξελίξεις όμως που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές και οι τιμές στην ενέργεια ξέφυγαν από κάθε έλεγχο, ενώ επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα επάρκειας, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, με βαρύτατες κοινωνικές παρενέργειες.

Έτσι  δεκαπέντε χώρες της ΕΕ σχεδόν με διαδικασίες κατεπείγοντος έστειλαν  επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία  ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Την επιστολή υπογράφουν οι Υπουργοί Ενέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.

Η σχετική  επιστολή συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας και ουσιαστικά αποτελεί δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος πλέον βλέπει να σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος στην κατεύθυνσή  μιας ιστορικής συμφωνίας για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Το ευχάριστο είναι ότι στο «μπλοκ» των χωρών που υπογράφουν την επιστολή, μπήκε και η Γαλλία, που παίζει πρωταγωνιστικό ρολό στη λήψη των στρατηγικών αποφάσεων της Ε.Ε.

«Σπουδαία νέα στον αγώνα κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας! Η πλειοψηφία των 15 κρατών μελών υποστηρίζει τώρα το αίτημα προς την Επιτροπή να εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο!», χαρακτήρισε την εξέλιξη με ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ώρα της Ευρώπης

Το «μέτωπο» των δεκαπέντε χωρών είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά η πολιτική μάχη στην Ευρώπη παραμένει αβέβαιη καθώς οι υπόλοιπες χώρες εμφανίζονται διστακτικές…

Ενόψει του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε  παρέμβαση του  προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Πίσω από αυτή την επιστολή κρύβεται η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη  των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και τη χρηματοδότηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, που αποτελεί άλλη μια στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης για την αυτονομία της ενεργειακής πολιτικής της

Το «μπαλάκι» πλέον βρίσκεται στους ηγέτες της Ε.Ε που καλούνται να αποφασίσουν με βάση τους κανόνες της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αλλά και της κοινής λογικής, για να μη γίνει ζητούμενο το αυτονόητο…

Το θέμα της ενέργειας και των συνεπειών στην κοινωνία βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα  του  «πρωινού  καφέ» του Μαξίμου καθώς η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις και  επικαιροποίηση των  πρωτοβουλιών  της ενόψει του χειμώνα αλλά και των συνθηκών που επικρατούν στην κοινωνία.

Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι η υπ αριθμόν ένα προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και αυτή η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι φάνηκε και στις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Βέμπερ στην Κρήτη.

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με έναν γεωπολιτικό σεισμό και πρέπει να βρει κοινό δρόμο, πρέπει να στηρίξουμε πολίτες, επιχειρήσεις και αγρότες» ανέφερε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Μάνφρεντ Βέμπερ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ