today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Γαλλία: Η γεωπολιτική αναμέτρηση Ρωσίας-Ευρώπης έχει κλιμακωθεί σε νέο επίπεδο

Tο υπό διερεύνηση περιστατικό των διαρροών αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream δείχνει ότι το ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη είναι ευπαθές, αλλά και ότι η γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών έχει κλιμακωθει σε νέο επίπεδο, επισημαίνει ο ερευνητής του Ιστιτούτου Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι Φουκ Βινγκουγέν.

Κατά τον ίδιο, το μήνυμα που απευθύνεται στους Ευρωπαίους με τέτοιου είδους ενέργειες είναι, «οι υποδομές σας είναι ευάλωτες», ενώ θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να προσδιοριστεί ο πραγματικός ένοχος. Όπως σημειώνει στην εφημερίδα Libération, «όλοι σκέφτονται τη Ρωσία, αλλά δεν μπορείς να κατηγορήσεις χωρίς αποδείξεις. Θα πρέπει να διεξαγάγουμε έρευνα, η οποία θα ξεκινήσει σε μία ή δύο εβδομάδες και η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον να την αρνηθεί».

Σχετικά με τις συνέπειες στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, σημειώνει την αύξηση των τιμών στις αγορές, μεταξύ 10% και 20%, προσθέτοντας, ότι το ερώτημα που εκ νέου τίθεται είναι, αν η Ρωσία θα διακόψει πλήρως το φυσικό αέριο, που αυτή τη στιγμή διέρχεται μέσω της Ουκρανίας. Κατά τον ίδιο, ο Πούτιν τραβάει αυτό το σχοινί, προσπαθώντας να σπείρει διχόνοια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Βινγκουγέν υποστηριζει επίσης την άποψη, ότι η γεωπολιτική αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών έχει φτάσει σε νέο επίπεδο με αυτό το περιστατικό, αναφέροντας: «Βρισκόμαστε ξεκάθαρα σε κλιμάκωση της σύγκρουσης. Βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκό έδαφος, στις ΑΟΖ της Σουηδίας και της Δανίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ