today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Πως ο Μητσοτάκης κατάφερε να βάλει τον Ερντογάν απέναντι από ΗΠΑ και Ευρώπη

Από το κακό στο χειρότερο οδεύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, με τον Ερντογάν να εκτοξεύει ωμές απειλές κατά της χώρας μας, φτιάχνοντας πολεμικό κλίμα,   ο Μητσοτάκης να απαντά με ψυχραιμία και «κόκκινες γραμμές» και οι ΗΠΑ να λένε στον Σουλτάνο, με διπλωματική γλώσσα να καθίσει ήσυχος…

Του Κώστα Πασίση

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε στην Άγκυρα ότι δεν προτίθεται να παρασυρθεί  στο παιχνίδι της κλιμακούμενης έντασης και ούτε η Ελλάδα  να ρίξει την πρώτη …σφαίρα, όπως επιθυμούν οι τούρκοι για να νομιμοποιήσουν το  δόγμα τους περί νόμιμης άμυνας.

«Ο,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ», υπογράμμισε ο κ Μητσοτάκης και κτύπησε τον Τούρκο Πρόεδρο εκεί πονάει περισσότερο. Δηλαδή στην καταρρέουσα οικονομία του, που έχει μετατραπεί στην μεγαλύτερη πολιτική απειλή για εκθρόνιση του.

«Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου», ανέφερε καυστικότατα.

Η εθνική αυτοπεποίθηση που βγάζει η χώρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδράζεται  στις  ένοπλες δυνάμεις της, ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο σήμερα, αλλά και στις συμμαχίες της.

Η Τουρκία δεν έχει  μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία ατάκα του δεν είναι ένα «πυροτέχνημα» εντυπωσιασμού και εθνικής εμψύχωσης, αλλά απόρροια των «ζυμώσεων» της χωράς με τις ΗΠΑ, που αναβαθμίζουν τη γεωστρατηγικη αξία της χώρας, βγάζοντας από το «κάδρο» επιρροής στην Μεσόγειο την Τουρκία, αλλά και με τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης όπου ανήκει η χώρα.

Αλληλεγγύη από ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι ΗΠΑ αυτή τη φορά μίλησαν με καθαρή γλώσσα: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Στο πλαίσιο μάλιστα της ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας έχουν μετατρέψει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης  σε …Σούδα, δηλαδή σε έναν στρατηγικό κόμβο του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας.

Μια εξέλιξη που ενοχλεί τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη «μαριονέτα» του, τον  Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αντιλαμβάνεται τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται…

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η ανακοίνωση της Κομισιόν η οποία κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών μελών και να σταματήσει την απειλητική ρητορική.

Επίσης μόνο τυχαίο  δεν είναι το γεγονός ότι η ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, φέτος  έγινε χθες στην Κρήτη.

Αύριο   η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν  θα βρίσκεται στην Αθήνα για να εκφωνήσει ομιλία στο Athens Democracy Forum. Και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δεν απορρίπτει το διάλογο με τον Ερντογάν, στη βάση αποδοχής του Διεθνούς Δικαίου από τον Σουλτάνο, αλλά σε αυτή τη φάση και με αυτή την ένταση δεν είναι ορατός για το άμεσο μέλλον.

Διπλωματικές πηγές δε βλέπουν εύκολα να γίνεται κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση  στην Πράγα,   στις 6 και 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία έχει προσκληθεί και η Τουρκία.

Το παιχνίδι της Τουρκίας

Στην άλλη όχθη του Αιγαίου, ο Ερντογάν επιμένει να θέτει θέμα ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά με άλλοθι  την αποστρατικοποίηση τους.

Από την περασμένη Κυριακή στο στόχαστρο έβαλε τη Σάμο και τη Λέσβο, παρουσιάζοντας  fake φωτογραφίες που δείχνουν  άρματα μάχης να αποβιβάζονται στα δυο νησιά.

Απόρροια αυτών ήταν το διπλό διάβημα διαμαρτυρίας  σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Ειδικά στην επιστολή προς την Αμερική, η Τουρκία ζητά να σταματήσει η μεταφορά αμερικανικών όπλων στα νησιά του Αιγαίου.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο, μετά την κατασυκοφάντηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το μεταναστευτικό ήταν η αναφορά Ερντογαν σε ομιλία του για την «Μεγάλη Τουρκία».

Μια φράση που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το επικίνδυνο αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ