today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Γαλλία: Είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανακτήσει την εδαφική της ακεραιότητα

«Είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανακτήσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Πιερ Λελούς τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η πτώση του Πούτιν θα επιτρέψει ένα δημοκρατικό καθεστώς στη Ρωσία».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, ο Λελούς εκφράζει την ανησυχία του για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς, όπως τονίζει, «έχει περάσει, από μια κλασική εδαφική διαμάχη για το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ακόμη και για το καθεστώς ουδετερότητας ή όχι αυτής της χώρας, σε μια πολύ πιο θεμελιώδη αντιπαράθεση – μια πολιτισμική αντιπαράθεση μεταξύ μιας ουσιαστικά ιμπεριαλιστικής Ρωσίας και ολόκληρου του δημοκρατικού δυτικού κόσμου».

Αναφερόμενος στο αν είναι εφικτό να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, ο Λελούς σημειώνει ότι «οσοι υποστηρίζουν την αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα, όσοι θέλουν να σύρουν τον Πούτιν σε ένα διεθνές δικαστήριο, θέλουν μια στρατιωτική νίκη. Η ιδέα τους είναι ότι μια ήττα του ρωσικού στρατού θα οδηγούσε σε μια επανάσταση στο εσωτερικό της ίδιας της Ρωσίας και στη συνέχεια στην αντικατάσταση του Πούτιν από μια υποτιθέμενη πιο λογική προσωπικότητα. Κατά την άποψή μου, εδώ μπαίνουμε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη λογική, όχι μόνο επειδή η υπόθεση μιας δημοκρατικής εναλλαγής στη Μόσχα δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη, αλλά κυρίως επειδή η προοπτική ενός επαναστατικού χάους σε ένα κράτος με πολλές δεκάδες χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, δεν έχει τίποτα το καθησυχαστικό».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι κάθε φορά που η Δύση θέλησε να αλλάξει τα υπάρχοντα καθεστώτα, όπως στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη ή στη Συρία, αυτό οδήγησε πάντα σε μια καταστροφή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ