today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Πως «βλέπει» το Μαξίμου το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών

Ο Πρωθυπουργός θα στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην Τζόρτζια Μελόνι, μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, αλλά στο Μαξίμου  ήδη ξεκίνησε η «μετάφραση» των Ιταλικών εκλογικών αποτελεσμάτων στα Ελληνικά.

Του Κώστα Πασίση 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το εκλογικό αποτέλεσμα της γειτονικής μας χώρας, αλλά ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στην απάντηση του.

«Θα περιμένουμε και θα δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και «έντυσε» την ατάκα του λέγοντας: «Σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. οι πολίτες με την ψήφο τους αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους. Και οι επιλογές αυτές κρίνονται από τα πολιτικά αποτελέσματα που παράγουν σε βάθος χρόνου. Η ιστορική εμπειρία στην Ευρώπη, την περίοδο των μεγάλων κρίσεων που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες, δείχνει ότι οι λύσεις δεν είναι πάντοτε εύκολες. Οι λύσεις δεν μπορούν να έρθουν από παραγωγή καινούργιων αδιεξόδων. Οι λύσεις απαιτούν στρατηγική και φιλελεύθερη πολιτική εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».

Το Μαξίμου περιμένει τα πρώτα δείγματα γραφής της Τζόρτζια Μελόνι που είναι προ των πυλών της Εξουσίας καθώς το κόμμα της πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό, (άνω του 26%) από τις πολιτικές δυνάμεις  της κεντροδεξιάς συμμαχίας, για να σχηματίσει μια  ασφαλέστερη πολιτική εικόνα του πορεύεσθε της πρώτης γυναίκας Πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Λόγω του ότι η Ιταλία έχει μεγάλη παράδοση σε κυβερνήσεις συνεργασίας, πολλάκις εφήμερες, και αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι η  κυβερνητική  συμμαχία  Μελόν – Σαλβίνι – Μπερλουσκόνι θα κριθεί στη «χημεία» των τριών αρχηγών.

Το σενάριο πάντως της πολιτικής αβεβαιότητας είναι υπαρκτό καθώς ο «συνασπισμός των τριών» με το καλημέρα θα έλθει αντιμέτωπος με την υλοποίηση των πολλών προεκλογικών υποσχέσεων της, με τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, την  ενεργειακή κρίση και τον …Πούτιν και απαιτείται γρήγορη συνεννόηση και  ομοφωνία για να αποφύγει περιπέτειες βιωσιμότητας.

Και αυτή είναι μια δυσεπίλυτη πολιτική εξίσωση, που απασχολεί βέβαια και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στη βάση αυτή ενισχύεται το αφήγημα της ανάγκης για  αυτοδύναμη κυβέρνηση που θέτει μετ επιτάσεως πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να αποφευχθεί  η πολιτική αστάθεια, η οποία αναμένεται να έχει βαρύ οικονομικό αντίτιμο για τη χώρα μας, σε μια περίοδο ανάπτυξης.

Το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών προκαλεί  προβληματισμό  στην κυβέρνηση καθώς η Τζόρτζια Μελόνι «σάρωσε» τους αντιπάλους της, επενδύοντας στα ευάλωτα νοικοκυριά, που λόγω των μεγάλων δυσκολιών, εύκολα διολισθαίνουν στη λεγόμενη αντι-συστημική ψήφο, όπως έγινε και στη χώρα μας την περίοδο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Στην προκειμένη περίπτωση η ανησυχία έγκεινται στο ενδεχόμενο να υιοθετήσουν (αν και ήδη γίνεται), με μεγαλύτερη θέρμη την ατζέντα Μελόνι, τα κόμματα που κινούνται  στα δεξιά της ΝΔ.

Στις δημοσκοπήσεις τα συγκεκριμένα κόμματα συγκεντρώνουν περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 7% που δεν είναι ευκαταφρόνητο, ειδικά στο σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Ίσως γι αυτό το λόγο, του περιορισμού της αντι-συστημικής ψήφου, ο Πρωθυπουργός στις συσκέψεις με τους συνεργάτες του, συχνά επαναλαμβάνει ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας που νιώθει μεγάλη πίεση εξ αίτιας της ενεργειακής κρίσης και των παρενεργειών της…

Σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών είναι καθαρή ήττα της κεντροαριστεράς.

Τέλος να σημειώσουμε ότι  οι πρώτοι πρωθυπουργοί  που έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια στην κυρία Μελόνι ήταν της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ