today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Τα ρωσικά δημοψηφίσματα δεν θα αλλάξουν τίποτα στις ενέργειες του Κιέβου

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για την προσάρτηση που διοργάνωσε η Μόσχα σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές “δεν θα αλλάξουν τίποτα” στις ενέργειες του Κιέβου απέναντι στον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική μας, στη διπλωματία μας και στις ενέργειές μας στο στρατιωτικό πεδίο”, δήλωσε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, “με τις αποφάσεις της, η Ρωσία δείχνει πως δεν επιδιώκει την ειρήνη” ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλούς μήνες.

“Η Ρωσία δεν θέλει διαπραγματεύσεις, σταματήστε να παίζετε αυτό το παιχνίδι”, είπε ακόμη, απευθυνόμενος στις χώρες που λένε πως θέλουν να οργανώσουν συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως η Τουρκία.

Στο θέμα των παραδόσεων γαλλικών όπλων στο Κίεβο, ο Κουλέμπα είπε, στο πλάι της Κολονά, πως ένα “νέο βήμα” έχει γίνει σήμερα “στην επίλυση του προβλήματος μεταφοράς νέων Caesar στην Ουκρανία”.

Ο Ουκρανός υπουργός δεν διευκρίνισε ωστόσο για ποιες υλικοτεχνικές δυσκολίες μιλούσε, ούτε αν η Γαλλία θα παράσχει και άλλα Caesar, τα γαλλικά κανόνια που τοποθετούνται σε φορτηγά και έχουν εμβέλεια 40 χλμ. και τα οποία χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί εδώ και αρκετούς μήνες απέναντι στους Ρώσους.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε από την πλευρά της πως η Γαλλία θα είναι στο πλευρό του Κιέβου “μέχρι η Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά της.”

Η Κολονά αναφέρθηκε σε ένα ποσό “άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ” που χορήγησε το Παρίσι στο Κίεβο τους τελευταίους μήνες για “πολιτική και διπλωματική δράση, ανθρωπιστική δράση και ανοικοδόμηση και τη μάχη κατά της ατιμωρησίας” για εγκλήματα που αποδίδονται στη Ρωσία.

Η Γαλλίδα υπουργός προειδοποίησε, τέλος, τη Ρωσία με “κυρώσεις”, αν προσαρτήσει επίσημα τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της τις επόμενες ημέρες.

Τα μέτρα αυτά “θα είναι βεβαίως ατομικά, για να στοχεύσουν τους αξιωματούχους αυτών των παράνομων επιχειρήσεων” και “θα πλήττουν χωρίς αμφιβολία άλλους τομείς που δεν ήταν ακόμη υπό καθεστώς κυρώσεων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ