today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Financial Times: Η Ελλάδα ένα από τα επτά οικονομικά θαύματα του σύγχρονου ανήσυχου κόσμου μας

Η Ελλάδα είναι μια από τις επτά χώρες που ξεχωρίζουν για τα οικονομικά τους επιτεύγματα σε μια περίοδο που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία, λόγω ύφεσης και πληθωρισμού, αναφέρει ο πρόεδρος του Rockefeller International με άρθρο του στους Financial Times.

Στο άρθρο του ο πρόεδρος της Rockefeller International αναφέρεται σε επτά χώρες που ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που οδεύει προς την ύφεση και τον υψηλότερο πληθωρισμό: Το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία. Μοιράζονται κάποιο συνδυασμό σχετικά ισχυρής ανάπτυξης, μέτριου πληθωρισμού ή ισχυρών χρηματιστηριακών αποδόσεων — σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Κατά συναρπαστική σύμπτωση, οι περισσότεροι από αυτούς αψηφούν επίσης τις βαθιές προκαταλήψεις σχετικά με τις υποτιθέμενες αμυδρές προοπτικές ορισμένων χωρών, πολιτισμών και συστημάτων, αναφέρει το άρθρο.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα γράφει πως παίρνει ώθηση από την ανάκαμψη των ξένων επενδύσεων – και του τουρισμού, τον οποίο ο Covid είχε μειώσει από το 20 στο 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. Λιγότερο από το 10% των τραπεζικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, από 50% κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τώρα με ανάπτυξη άνω του 4%, με τον πληθωρισμό να μειώνεται γρήγορα, η Ελλάδα απολαμβάνει μια από τις πιο υγιείς ανακάμψεις της περιοχής.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν μειώσει τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κατά περισσότερο από το ήμισυ και είναι λιγότερο εκτεθειμένες από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης σε διαταραχές εφοδιασμού φυσικού αερίου που προέρχονται από τη Ρωσία, προσθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ