Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας

«Παρακολουθούμε τις πολιτικές της Ελλάδας που είναι γεμάτες προκλήσεις»

ΑΠΕ/EPA/STEPHANIE LECOCQ

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στην Ελλάδα αναφερόμενος σε “προκλήσεις” της, όπως ισχυρίστηκε, και υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. «Οι στρατιωτικές αναπτύξεις – που μοιάζουν με κατοχή – ξένων χωρών σε όλη την Ελλάδα θα έπρεπε βασικά να ενοχλούν τον ελληνικό λαό, όχι εμάς», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις πολιτικές της Ελλάδας που είναι γεμάτες «προκλήσεις». «Γνωρίζουμε καλά ότι οι πραγματικές προθέσεις εκείνων που προκάλεσαν και εξαπέλυσαν Έλληνες πολιτικούς εναντίον μας είναι να εμποδίσουν το πρόγραμμά μας για την οικοδόμηση μιας μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα παραλείψει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας έναντι της Ελλάδας, «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Τουρκία.

Νωρίτερα σήμερα η Τουρκία προχώρησε σε διάβημα προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την «παράνομη ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς», όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και ζήτησε να «σταματήσουν οι παραβιάσεις στα νησιά του Αιγαίου και να αποκατασταθεί το μη στρατιωτικό τους καθεστώς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στο διάβημα, το υπουργείο ανέφερε ότι η ανάπτυξη αποτελεί «άλλη μια παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης του Παρισιού του 1947».

Στο διάβημα προς τις ΗΠΑ, η Άγκυρα ζήτησε να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η χρήση των όπλων τους εκεί.