today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Το Ουζμπεκιστάν διακόπτει τη χρήση των ρωσικών καρτών πληρωμών Mir

Η UZCARD του Ουζμπεκιστάν ανέστειλε την επεξεργασία πληρωμών μέσω καρτών Mir που εκδίδονται από το National Card Payment System (NSPK) της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ο επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων.

Η κίνηση της UZCARD δικαιολογείται από την ανάγκη «να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της σήμερα.

Ο Σομπιριόν Μαχμούντοφ, επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων της UZCARD, δήλωσε ότι η απόφαση δεν είχε καμία σχέση με τις κυρώσεις.

«Οι διαδικασίες τεχνικής συντήρησης πραγματοποιούνται από την τράπεζα-συνεργάτη μας στο Ουζμπεκιστάν, η οποία διενεργεί τις πληρωμές, και μας ζήτησε να σταματήσουμε προσωρινά τις διαδικασίες πληρωμών λόγω των εργασιών συντήρησης», είπε ο ίδιος.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών Καρτών (NSPK) της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Κόμλεφ, αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της UZCARD.

Η Ρωσία προωθεί την κάρτα Mir ως μια εναλλακτική λύση στις κάρτες Visa και Mastercard, οι οποίες έκλεισαν τα δίκτυά τους στην Ρωσία αφότου η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματα της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα επέβαλαν κυρώσεις κατά του Κόμλεφ της NSPK, λέγοντας ότι επιδιώκουν να καταστήσουν τη ρωσική κυβέρνηση υπεύθυνη για την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και τον συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Αμέσως μετά οι τουρκικές τράπεζες Denizbank και Isbank ανέστειλαν την χρήση των ρωσικών καρτών Mir.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ