today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Γεωργαντάς: Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η συμφωνία της ΕΕ για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ

«Σε λίγες ημέρες, εντός του Σεπτεμβρίου, αναμένουμε ότι θα έχουμε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εθνικό μας Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της προγραμματικής περιόδου 2023-27 και στη συνέχεια την κύρωσή του» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη σχετικά με την πορεία του.

Ο υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσε, έπειτα από μια μεγάλη διαβούλευση με τις 13 Περιφέρειες αλλά και φορείς και κόμματα, το εθνικό στρατηγικό μας σχέδιο για τη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ. Η Ελλάδα είναι από τις εννέα από τις 27 χώρες-μέλη που έχουν πάρει την έγκριση για το εθνικό στρατηγικό τους σχέδιο. Οι άλλες 18, βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία απαντήσεων επί των παρατηρήσεων και διευκρινίσεων που τους έχουν ζητηθεί.

Επισήμανε πως μετά την ουκρανική κρίση, υπήρξε μια νέα διαβούλευση όπου από την ΕΕ τέθηκαν σε όλες στις χώρες τροποποιήσεις. Εμείς έχουμε απαντήσει και πλέον εντός του Σεπτεμβρίου, δηλαδή εντός των λίγων επομένων ημερών, θα έχουμε και τη συμφωνία η οποία αναμένεται, και στη συνέχεια την κύρωση του Εθνικού μας Στρατηγικού Σχεδίου. Οι νέες αυτές παρατηρήσεις είχαν να κάνουν, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς, με τα νέα δεδομένα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα νέα κατά βάση ενεργειακά δεδομένα, και όχι μόνο, που δημιουργήθηκαν. Σε αυτά τα νέα δεδομένα, επιβάλλονταν λύσεις για ενεργειακή αυτονομία, εντατικότερη αξιοποίηση των ΑΠΕ, μείωση του κόστους εισροών και επενδύσεων σε νέες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως γεωργία ακριβείας, για προώθηση του συνεργατισμού και της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών, για ισχυροποίηση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα αξίας, για διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των εργαλείων διαχείρισης κινδύνου, για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών σε σχέση με απρόβλεπτες εξωγενείς κρίσεις. Αυτά, είπε ο υπουργός, όλα έχουν απαντηθεί και έχουν γίνει οι διευκρινίσεις που χρειαζόντουσαν. Προσέθεσε δε πως «είμαστε αισιόδοξοι ότι -όπως και την πρώτη φάση της διαβούλευσης είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα- έτσι θα έχουμε και σε αυτήν».

Απαντώντας σχετικά με το θέμα των συνδεόμενων ενισχύσεων και των αλλαγών που μπορεί να υπάρξει, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι όπως πλήθος άλλων κρατών, έτσι και η χώρα μας έλαβε μια σειρά παρατηρήσεων επί των κριτηρίων που έχουν να κάνουν με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας η οποία πρέπει να διακρίνει, τις ενισχύσεις αυτές στα διάφορα προϊόντα. Εμείς ως χώρα, σημείωσε ο υπουργός, διαχρονικά έχουμε στηρίξει μεγάλο αριθμό τέτοιων προϊόντων με λογικές και σκοπιμότητες που είναι κατανοητές σε εμάς που γνωρίζουμε τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, πλην όμως η ΕΕ θέτει κανόνες και κριτήρια όπου βασικότερο είναι αυτό της ανταγωνιστικότητας. Από αυτό το δεδομένο, είπε ο κ. Γεωργαντάς, αναμένουμε ότι θα υπάρξει ένας -μικρός θέλουμε να πιστεύουμε- περιορισμός των κατηγοριών που εμείς επιδοτούμε σήμερα μέσω των συνδεόμενων ενισχύσεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης παρατήρησε πως υπάρχει διαφορετική ποιοτική προσέγγιση μεταξύ του κατατεθέντος ελληνικού στρατηγικού σχεδίου από αυτό που έχει εγκριθεί. Ζήτησε μια ουσιαστική ενημέρωση «για τα σημεία που έχουν γίνει προσαρμογές σε σχέση με τα εργαλεία που προσφέρει η νέα προγραμματική περίοδος, δηλαδή πάνω στις παρατηρήσεις που λάβατε όλο το προηγούμενο διάστημα και αφού υπήρξε αυτή η δυνατότητα». Οι αγρότες, είπε ο κ. Αραχωβίτης, έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες οικονομικής και ενεργειακής κρίσης και περιμένουν μια προοπτική επιβίωσης. Ανέφερε πως υπάρχουν ήδη μεγάλες καθυστερήσεις, επισημαίνοντας πως «από τη νέα χρονιά προβλέπεται να ξεκινήσουν τα 18 οικολογικά σχήματα και ακόμα δεν έχουμε υποβάλει τις προτάσεις».

«Τι θα γίνει με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις; Θα είναι ίδιες με αυτές που κατατέθηκαν ή θα υπάρχουν αλλαγές βάσει των παρατηρήσεων της ΕΕ; Τι θα γίνει με την ενίσχυση που θα μπορούσε να είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής και προσέθεσε: «Περιμέναμε μια καλύτερη και πιο γρήγορη προετοιμασία τόσο στην εκπόνηση όσο και στον ανασχεδιασμό, αφού δόθηκε αυτή η ευκαιρία, του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου ώστε το 2023 να εφαρμοστεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ