today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

ΟΗΕ: Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ σκοπεύει να ταξιδέψει σε Ουκρανία και Ρωσία προκειμένου να πιέσει για μια συμφωνία σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι φιλοδοξεί να ταξιδέψει σύντομα σε Ουκρανία και Ρωσία προκειμένου να ασκήσει πιέσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ, ο Γκρόσι υποστήριξε ότι τώρα αρχίζουν οι «πραγματικές διαπραγματεύσεις» με τις δύο χώρες και ότι θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η γραμμή ηλεκτροδότησης ενός εκ αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια υπέστη ζημιά από σημερινό βομβαρδισμό, υποχρεώνοντας τη μονάδα να ενεργοποιήσει προσωρινά τις γεννήτριες πετρελαίου έως ότου αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση (κάτι που τελικά έγινε αργότερα). Η λειτουργία των υπόλοιπων πέντε αντιδραστήρων δεν επηρεάστηκε, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του IAEA.

Η κατάσταση στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια «επιδεινώνεται και δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρι να συμβεί κάτι καταστροφικό», προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, μετά τις κατηγορίες της Ουκρανίας για νέους βομβαρδισμούς εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Γκρόσι είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το εργοστάσιο, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, έχει γίνει πολλές φορές στόχος βομβαρδισμών τους τελευταίους μήνες. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς αυτούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ