today-is-a-good-day
19 C
Athens

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας εξετάζει την απαγόρευση εισόδου Ρώσων στη χώρα

Η φιλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στους περισσότερους Ρώσους να εισέλθουν στη Φινλανδία, καθώς η κυκλοφορία στα σύνορα από τον ανατολικό γείτονά της «έχει ενταθεί» μετά την εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Τα φινλανδικά χερσαία σύνορα έχουν παραμείνει μεταξύ των ελάχιστων σημείων εισόδου στην Ευρώπη για τους Ρώσους, αφού μια σειρά δυτικών χωρών έκλεισαν τόσο τα χερσαία σύνορα όσο και τον εναέριο χώρο τους σε ρωσικά αεροπλάνα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τους κινδύνους που ενέχουν άτομα που ταξιδεύουν μέσω της Φινλανδίας και εξετάζει τρόπους για να μειώσει δραστικά τη διαμετακόμιση Ρώσων μέσω της χώρας.

«Η βούληση της κυβέρνησης είναι πολύ σαφής, πιστεύουμε ότι ο ρωσικός τουρισμός (προς τη Φινλανδία) πρέπει να σταματήσει, καθώς και η διέλευση μέσω της Φινλανδίας», είπε η Μάριν σε δημοσιογράφους.

«Πιστεύω ότι η κατάσταση πρέπει να επανεκτιμηθεί μετά τα χθεσινά νέα», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην εντολή Πούτιν για μερική επιστράτευση.

Η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου δημιούργησε φόβους ότι ορισμένοι άνδρες σε μάχιμη ηλικία δεν θα επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και οδήγησε να πουληθούν γρήγορα από την χώρα αεροπορικα εισιτήρια χωρίς επιστροφή.

Η Φινλανδία επέλεξε να διατηρήσει τα σύνορά της με τη Ρωσία ανοιχτά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στο συνοριακό πέρασμα Βααλίμα, σε απόσταση περίπου τρεις ώρες οδικώς από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας την Αγία Πετρούπολη, τρεις λωρίδες αυτοκινήτων εκτείνονταν 300-400 μέτρα η καθεμία γύρω στις 13:15 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος φύλαξης των συνόρων.

Το πέρασμα είναι ένα από τα εννέα στα 1.300 χιλιόμετρα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η οδική κυκλοφορία στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας», ανέφερε σε tweet ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της συνοριοφύλακα, Μάτι Πιτκανίτι. Είπε στο Reuters ότι οι συνοριοφύλακες είναι έτοιμοι στα εννέα σημεία ελέγχου.

Αν και η κυκλοφορία από τη Ρωσία είναι μεγαλύτερη από την συνηθισμένη, οι συνοριοφύλακες ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι δεν έχει αλλάξει «ανησυχητικά» τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Η ανακοίνωση προειδοποίησε ότι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν «λανθασμένες και παραπλανητικές» πληροφορίες.

Περίπου στις 17:30 τοπική ώρα η κυκλοφορία συνέχιζε, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, με αυτοκίνητα να εκτείνονται σε τέσσερις λωρίδες, την καθεμία για περίπου 150 μέτρα.

Ένας 34χρονος Ρώσος με το όνομα Νικίτα, ο οποίος δεν έδωσε το επίθετό του, τόνισε στο Reuters ότι θα πήγαινε διακοπές στη νότια Ευρώπη και ότι δεν είναι σίγουρος αν θα επιστρέψει στη Ρωσία. «Θα πάρω την απόφαση όταν είμαι εκεί», τόνισε καθώς διέσχιζε τα σύνορα.

Αξιωματούχοι των συνόρων ανέφεραν στο Reuters ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων που έφτασαν ταξίδευαν με τουριστική βίζα. Οι τουρίστες πρέπει να προσκομίσουν βίζες και έγγραφα που αποδεικνύουν τα επόμενα δρομολόγιά τους, όπως αεροπορικά εισιτήρια, κρατήσεις ξενοδοχείων ή πρόσκληση από φιλικό πρόσωπο.

Όσο οι τουρίστες μπορούν να δείξουν αξιόπιστα σχέδια επιστροφής, όπως εισιτήρια επιστροφής, οι συνοριοφύλακες δεν μπορούν να ελέγξουν αν όντως σκοπεύουν να επιστρέψουν, είπε στο Reuters ο Ελίας Λάινε, αναπληρωτής επικεφαλής του συνοριακού σταθμού της Βααλίμα.

Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία, οι άλλες χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με το ρωσικό έδαφος, άρχισαν να απομακρύνουν τους Ρώσους πολίτες από συνορικά περάσματα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ταξιδεύουν όσο η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Τα τρία κράτη της Βαλτικής δεν θα προσφέρουν καταφύγιο σε κανέναν Ρώσο που τρέπεται σε φυγή από την επιστράτευση της Μόσχας, δήλωσαν οι υπουργοί τους την Τετάρτη.

Ο Πιτκανίτι σημείωσε ότι 4.824 Ρώσοι έφτασαν στη Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων χθες Τετάρτη, από 3.133 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Στην βόρεια Νορβηγία δεν έχουν καταγραφεί αλλαγές στον αριθμό των Ρώσων που διέσχισαν τα σύνορα, δήλωσε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας στο Reuters. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ